Доступність посилання

ТОП новини

Візи в ЄС можуть стати доступніші ще для трьох категорій українців


Брюссель – У рамках реалізації угоди щодо спрощеного режиму видачі віз українцям, наприкінці тижня у Брюсселі розпочалися переговори щодо розширення категорій громадян, які мають підпадати під дію цієї угоди. Як стверджують представники українського зовнішньополітичного відомства, до існуючих категорій науковців, журналістів, родичів осіб, що проживають за кордоном та інших, додадуть ще представників релігійних, професійних та громадських організацій. Візи для них мають бути тривалішими, доступнішими, та, можливо, безкоштовними.

Україна домагається розширення категорій своїх громадян, які зможуть користуватися спрощеним отриманням шенгенських віз. У п’ятницю у Брюсселі розпочалися переговори, які мають на меті додати до існуючих категорій ще три.

«Європейська сторона погодилася додати до категорій громадян, що будуть користуватися спрощеним та безкоштовним оформленням віз, представників релігійних організацій, що існують в Україні, представників професійних (об’єднань) та членів неурядових організацій», – пояснює керівник департаменту консульської служби МЗС України Андрій Олефіров.

«Це три надзвичайно великі категорії, – додає українский дипломат, – бо релігійних та громадських неурядових організацій та їх членів в Україні налічується дуже велика кількість. Те ж стосується й профспілкових чи професійних об’днань, наприклад, коли спілка дантистів із Гамбурга запрошуватиме до себе на зустріч спілку дантистів Луцька».

«Головне – безвізовий режим, але одне одному не заважає» Олефіров.

«Ми говоримо зараз про візові спрощення, але основна мета – це безвізовий режим, – резюмує представник МЗС України. – Однак ми переконані, що знайдемо підтримку серед пересічних громадян України: навіщо чекати безвізового, коли вже нині можна робити невеликі, але дуже впевнені кроки до того, щоб з часом отримати безвізовий режим. Одне одному не заважає, це нам вкотре підтвердила європейська сторона».

Напередодні Єврокомісія повідомила делегації України, що її громадяни за минулий рік отримали значно менше візових відмов з боку посольств та консульських служб країн-членів Євросоюзу. Загалом, у 2010-му українцям видали на 70 тисяч віз більше, ніж за попередній рік.

Представники України зі свого боку закликали країни шенгенського простору надалі утримуватися від створення штучних перешкод при наданні віз та прискорити створення єдиного переліку документів, які українці повинні надавати європейським посольствам для отримання віз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG