Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори у Великій Британії: шотландські націоналісти тріумфують


Лондон – Шотландська національна партія вийшла найбільшим переможцем у низці виборів, що відбулися у Великій Британії у четвер. Вона здобула перемогу на виборах до автономного шотландського парламенту. Найбільше виратила Ліберально-демократична партія, що є молодшим коаліційним партнером Консервативної партії у британському уряді.

Найбільшою несподіванкою виборів стала переконлива перемога на виборах до автономного шотландського парламенту Шотландської національної партії, що була при владі у Шотландії останні 5 років. Ця партія зміцнила свою перевагу, вигравши в багатьох додаткових округах, де раніше парламентські мандати мали представники загальнонаціональних партій – Ліберально-демократичної, Лейбористської та Консервативної. Успіх «націоналістів» експерти пояснюють і вдалим правлінням націоналістів на чолі із Першим міністром Шотландії Алексом Салмондом, і розчаруванням шотландців діями нинішнього коаліційного британського консервативно-ліберального уряду та результатами правління попереднього лейбористського уряду.

Все більше шотландців вважають, що за умов політики скорочення видатків на громадські потреби в Англії, зростання там рівня безробіття і плати за навчання в університетах, незалежна політика Шотландської національної партії дає їм справжні переваги. Доказом цього є хоча б той факт, що шотландські студенти не платять за навчання в університеті на відміну від їхніх колег в інших частинах Великої Британії.

Алекс Салмонд, окрилений перемогою на виборах, сказав, що політика його адміністрації далі йтиме в бік незалежності від Великої Британії. У своєму виступі після оголошення його переможцем у своєму виборчому окрузі, де він набрав 64 відсотки голосів, він пообіцяв, що за наступної каденції при владі його партія оголосить референдум про незалежність Шотландії:

«Так само, як люди продемонстрували нам свою довіру, ми повинні теж довіритися людям. Саме тому за цієї парламентської каденції ми оголосимо референдум і довіримо народові Шотландії конституційне майбутнє країни».

Загалом по країні свої позиції зміцнили опозиційні лейбористи. На виборах до місцевих рад в Англії вони набрали найбільшу частку голосів – 39 відсотків. Панівна Консервативна партія мала другий результат – 37 відсотків. У Вельсі лейбористи збільшили свою перевагу над іншими партіями. У Північній Ірландії, де загальнонаціональні партії практично не мають впливу на політику, очікується, що протестантська Демократична уніоністська партія та католицька Шин Фейн збережуть свої провідні позиції.

Поразка ліберальних демократів

Найбільшим невдахою виборів стала Ліберально-демократична партія віце-прем’єра британського уряду Ніка Клеґґа. На місцевих виборах у Англії вона набрала лише близько 15 відсотків голосів, що на 8 відсотків менше, ніж на торішніх парламентських виборах. Втратила вона й багатьох депутатів у шотландському парламенті. Її виборці розчаровані тим, що, перебуваючи у владній коаліції з консерваторами, вона відступила від багатьох своїх передвиборчих обіцянок. У Британії такого не прощають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG