Доступність посилання

ТОП новини

Експортний бум – Німеччина побила всі власні рекорди


На «Made in Germany» можна покластися, товари з такою маркою користуються неабияким попитом. Свідченням цього стала оприлюднена в понеділок статистика. Німецькі фірми експортували в березні так багато як ніколи і побили всі свої колишні рекорди.

У березні німецькі компанії продали за кордон товарів на суму понад 98 мільярдів євро. Як повідомило федеральне статистичне відомство, це майже на 16 відсотків більше, ніж за той самий період попереднього року. Такі цифри справляють враження і свідчать про відмінний стан, у якому перебувають німецькі компанії.

«Німецькі фірми продемонстрували неабияку конкурентоздатність щодо ціни на їхню продукцію. В останні роки вони виконали свої домашні завдання: запровадили сучасні процеси виробництва, оновили палітру продукції. Вони випускають те, на що є попит на міжнародному ринку. І все це віддзеркалюється в такому необмеженому експортному бумі», – сказав у розмові з радіостанцією «Дойчландфунк» головний економіст компанії «Barclays Capital» Торстен Поллейт.

Президент Федерального союзу оптової та зовнішньої торгівлі Німеччини Антон Бернен розгледів у такій динаміці розвитку доказ того, що німецькі фірми кризу остаточно залишили позаду. Вартим уваги є й те, що при цьому рамкові умови для німецького експорту особливо сприятливими назвати не можна: курс євро підвищився, подорожчала сировина.

Понад 60 відсотків експорту йде до європейських країн

Торстен Поллейт представив своє пояснення такого розвитку. «Понад 60 відсотків німецького експорту йде до європейських країн, отже, німецькі виробники не залежать від курсу євро відносно, скажімо, долара, – каже він. – Звичайно, вартість сировини тут відіграє більшу роль, оскільки дорожча сировина робить дорожчою і продукцію. І все ж таки, навіть попри такий розвиток, німецькі експортери продемонстрували чудові результати».

Той факт, що попит на німецький експорт цього разу спостерігається передусім у європейських країнах, а не в Китаї чи Бразилії, дозволяє сподіватися й на стале економічне піднесення на континенті. Водночас експерти вказують і на ризики, які все ще лишаються: це і криваві події в Лівії та Сирії, але й також досі не залагоджена бюджетна криза в деяких країнах єврозони.

Німецький успіх в експортній сфері, однак, зовсім не можна вважати дорогою з одностороннім рухом. Також за обсягами імпорту Німеччина встановила рекорд. Як наголосив німецький міністр економіки Райнер Брюдерле, це свідчить про високий попит всередині країни, від чого мають зиск торговельні партнери Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG