Доступність посилання

ТОП новини

Степи України зникають під новими лісами


Київ – Залишки українських степів зникають через більші обсяги насадження лісів, б’ють на сполох екологічні організації. Лісівники ж переконують, що ліс у степовій зоні вирішить чимало екологічних та економічних проблем. Натомість незалежні експерти рекомендують лісівникам збільшувати обсяг зелених легенів, створюючи у полях лісосмуги та озеленюючи терикони.

Степова природна зона охоплює половину території держави. Науковці називають степ найбагатшою за кількістю видів рослин і тварин екосистемою у світі. І найменш поширеною. За даними Національного екологічного центру України, залишків первісного степу – нині менше як три відсотки від всієї території України, але зараз їх знищують, засаджуючи лісами.

Нещодавно у Луганській області переорали та засадили молодими деревами частину заповідника «Трьохізбенський степ», бо місцеве лісове господарство вважало його землю своєю власністю, повідомляють представники Всеукраїнської екологічної ліги. Зі степом, який не має заповідного статусу, це відбувається ще частіше, наводить приклади голова громадської організації «Спілка друзів природи» у Запорізькій області Сергій Івко.

«Чимало степових балок та схилів довгий час належать лісовим господарствам. І зараз там починають садити ліс, знищуючи екосистему. Зухвальство не має меж. Між райцентрами Токмак та Чернігівка була переорана і засаджена лісом величезна ділянка степу, де було безліч рідкісних рослин та водилися тварини, занесені до Червоної книги. До цього на тій ділянці степу планували створити регіональний ландшафтний парк», – каже він.

Еколог додає, що ті, хто знищують степи, свідомо заплутують землевпорядну документацію та незрідка ігнорують заповідний статус землі.

Лісівники наполягають на корисності насаджень

Утім, керівник Державної агенції лісового господарства Віктор Сівець переконаний, що ліс у степовій зоні висаджувати необхідно для підтримання екологічного балансу.

«Найбільше висаджується лісу на півдні, в центрі і на сході України. Це передовсім території, вражені ерозією, виведені із сільськогосподарського обігу, малопродуктивні землі. Вони ідуть під заліснення, бо це корисно для природи, і ліс добре почувається на таких землях», – говорить урядовець.

Раніше Віктор Сівець уже заявляв Радіо Свобода, що лісівники в кожному конкретному випадку закладання нових лісів розбиратимуться, чи доречна поява лісу в конкретній екосистемі і чи не нашкодить це реліктовим степовим ділянкам.

На півдні краще садити лісосмуги та озеленювати терикони – експерт

Проблема полягає в тому, що українське законодавство не захищає степ так, як ліс, бо не бачить у ньому джерела прибутку, і він позначається як малопродуктивні землі, пояснює експерт Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Бурковський.

«Ми не проти збільшення лісів. Але треба правильно добирати території для них: Полісся, Карпати, північ Лісостепу Ліс там ростиме краще. Ґрунти, на яких ерозія, краще залучувати. Ми неодноразово пропонували це, бо таким чином збільшиться кількість пасовищ і отримає дешеву кормову базу українське тваринництво, половина з якого – приватний сектор. Ліс у степовій зоні варто саджати на орній землі як лісосмуги та на промислових териконах», – вважає еколог.

Експерт наголошує на тому, що міжнародні угоди, до яких долучилася Україна, забороняють знищувати одну екосистему для посилення іншої. Тому він радить відновлювати природу пропорційно: на один гектар нового лісу засівати п’ять гектарів степовими травами.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG