Доступність посилання

ТОП новини

Українських геїв пустять на марш до Польщі безплатно (європейська преса)


Прага – Газети Європи продовжують висвітлювати реакції на львівські бійки між націоналістами та ветеранами і русофілами у день 9 травня у Львові. Російська Держдума, як інформують деякі з видань, навіть ухвалює заяву на адресу Києва, у якій вимагає покарати націоналістів Львова за екстремізм у День перемоги. Польське Міністерство закордонних справ оголосило, що дозволить охочим з України брати участь у польському марші геїв 11 червня безплатно, тобто не братиме з українських геїв гроші за тимчасову візу до ЄС. Така хвороба, як інсульт, найбільше б’є по китайцях, українцях і росіянах, але й інші країни мають проблеми з лікуванням вражених цією небезпечною недугою.

Західна преса розцінює сутички між націоналістами і проросійськими силами у Львові 9 травня як прояви політичних суперечностей в Україні, де проросійський схід держави відзначає свято перемоги над нацизмом, а західна частина України ставиться до цього свята як до прояву нового окупаційного та репресивного режиму з Москви. Так про це пише, наприклад, і австрійська «Дер Штандард». Видання також наголошує, що такі суперечності загострилися в Україні у час правління «проросійського Президента цієї держави Віктора Януковича».

Російська влада засуджує «прояви по-екстремістському налаштованих націоналістичних сил» у Львові 9 травня – окрім заяви російського Міністерства закордонних справ, як інформує московська «Комерсант», Держдума Росії розглядає заяву, в якій вимагає «покарати винних в організації блюзнірських провокацій» у Львові. Російське видання також звертає увагу на те, що українська опозиція вважає винними у сутичках представників влади, а адміністрація Президента Януковича впевнена у зацікавленості в цьому конфлікті з боку «головної української опозиціонерки Юлії Тимошенко». Газета цитує також радника Президента Януковича Ганну Герман, котра вважає, що цими сутичками у Львові ВО «Свобода» знижує свій рейтинг, а це, на думку Герман, дає «шанс партії Тимошенко на відвоювання втрачених позицій».

Брюссельський оглядач з EUObserver Ендрю Ретман звертає увагу на своєрідний жест доброї волі з боку МЗС Польщі, котре повідомило організаторів варшавського маршу геїв 11 червня цього року, що всі геї, охочі брати у цьому участь з України, Росії та Білорусі, будуть тимчасово у змозі отримати безплатні візи. Ретман зауважує, що це досить відчутна економія для українців, наприклад, коли вони мають платити за візи зазвичай 35 євро при середньомісячній зарплатні, не вищій від 300 євро. У Варшаві заявляють також, що вважають для себе справою честі організувати цей марш сексуальних меншин і цим показати, що Польща є в регіоні поборником розвитку демократії та громадянських свобод, проявом котрих є і взаємна терпимість до різноманіття проявів свободи особистості. Тут також зауважено, що, наприклад, мер Варшави від консервативної Громадянської платформи і прихильниця римо-католицької церкви Ганна Ґронкевич-Вальтц відмовилася підтримати цей марш геїв, що призначений на 11 червня у польській столиці.

Чеські «Лідове новіни» звертають увагу на те, що чеські центри лікування від інсульту попереджають про нестачу ліків для цієї категорії хворих. Тут також відзначено, що інсульт є в Чехії другою за смертністю громадян хворобою. Щороку інсульт вражає до 40 тисяч осіб, понад 20 відсотків із яких, як правило, помирають від нього. До 25 відсотків хворих потребують тривалого лікування. На сьогодні в Чехіє є до 200 тисяч уражених інсультом. «Лідове новіни» також інформують, що, наприклад, інсульт скорочує середній рівень життя уражених ним чехів майже на 6 років, тоді як в Китаї і Україні – на 13 років, в Росії – на 19 років, а в Швейцарії і в країнах Скандинавії лише до 4 років. Прояви інсульту у молоді роки стали частішими і в Чехії, і в інших країнах, хоча інсульт вражає людей переважно після 65 років.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG