Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликає всіх приєднатися до позову проти Фірташа


Лідер партії «Батьківщина», колишній прем’єр Юлія Тимошенко закликає українців приєднуватися до позову, який вона та кілька депутатів її фракції подали в Сполучених Штатах проти компанії «РосУкрЕнерго».

«За американськими законами дозволяється, щоб цей позов був колективний. Враховуючи, що всі люди України постраждали від оборудки з Фірташем, бо всім їм підвищили ціни на газ і тепло, ми будемо звертатися до народу України, всіх, хто хоче, може долучитися», – заявила Юлія Тимошенко в інтерв’ю журналістам після того, як залишила залу засідань Печерського райсуду Києва, де розглядалася її скарга про незаконність порушення проти неї кримінальної справи щодо газових угод 2009 року.

Тимошенко заявила, що якщо в нью-йоркському суді, де вона має намір свідчити, буде доведено, що в Стокгольмському арбітражному суді відбулася «змова», то компанія Дмитра Фірташа буде змушена повернути втричі більше, ніж сума контракту між «РосУкрЕнерго» і «Нафтогаз України».

Тимошенко стверджує, що зміна влади і скасування конституційної реформи 2004 року призвели до скорочення незалежності українських судів, які в результаті підтвердили рішення Стокгольмського арбітражу про повернення «Нафтогазом» «РосУкрЕнерго»12,1 мільярда кубометрів природного газу ринковою вартістю3,5 мільярда американських доларів.

8 червня 2010 року Стокгольмський арбітражний суд задовольнив позов «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» про незаконне розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу. Суд постановив повернути газ РУЕ, а також повернути додатково 1,1 мільярда кубів газу в якості компенсації за порушення умов контракту.

19 липня 2010 року компанія РУЕ звернулася до Шевченківського районного суду Києва з клопотанням про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 року.

24 листопада минулого року Верховний суд України підтвердив рішення Шевченківського районного суду Києва від 13 серпня і Апеляційного суду Києва від 17 вересня, якими було підтверджено правомірність рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 року, відповідно до якого «Нафтогаз» зобов'язаний повернути компанії 11 мільярдів кубометрів газу і виплатити штраф у товарній формі в розмірі 1,1 мільярда кубів газу.
XS
SM
MD
LG