Доступність посилання

ТОП новини

Каннський кінофестиваль віддає шану засудженим іранським режисерам


«Золота пальмова гілка», найвища нагорода Каннського кінофестивалю
«Золота пальмова гілка», найвища нагорода Каннського кінофестивалю

Прага – Фільми засуджених іранських режисерів вперше покажуть на Каннському кінофестивалі, який розпочався 11 травня у Франції. Організатори фестивалю кажуть, що стрічки Джафара Панагі та Могаммада Расулофа є проявами непокори, які заслуговують на особливу увагу.

Джафар Панагі зі «Срібним ведмедем» Берлінського кінофестивалю на фото 2006 року
Іранський режисер Джафар Панагі зняв стрічку «Це не фільм», яку покажуть у Каннах 20 травня, за допомогою колеги Моджтаби Мір-Тахмасба про один день свого життя, розповів Радіо Свобода керівник іранського культурного центру в Парижі Аббас Бахтіярі.

«Фільм показує життя режисера під домашнім арештом, який не може знімати. Тому він вирішує зняти стрічку у чотирьох стінах свого дому», – каже оглядач.

Могаммад Расулоф, фото 2009 року
Фільм іще одного іранського кінорежисера Могаммада Расулофа «До побачення» покажуть 14 травня у секції, присвяченій молодим талантам. Це стрічка про молодого тегеранського юриста, який чекає на візу, щоб покинути країну – становище, в якому Расулоф опинився якраз перед арештом.

Президент каннського кінофестивалю Жиль Жакоб підтвердив, що у Франції вже отримали фільми з Ірану, назвавши це проявом сміливості і «надзвичайним мистецьким посланням».

Режисерам заборонили знімати кіно

Іранських режисерів Джафара Панагі та Могаммада Расулофа засудили у грудні до шести років тюрми і заборонили знімати кіно протягом двадцяти років. У двох окремих справах їх визнали винними у діяльності проти іранської держави.

Обидва іранські кінорежисери подали апеляцію на судові вироки, і їх випустили під заставу, але заборонили подорожувати за кордон.

До арешту Джафар Панагі намагався зняти документальний фільм про опозиційний Зелений рух Ірану, який постав після сумнівних президентських виборів 2009 року. Суворий вирок розцінюють як пересторогу іншим іранським митцям – не втручатися в політику.

Джафар Панагі вже здобув міжнародне визнання. Серед його нагород – «Золотий лев» Венеціанського кінофестивалю і «Срібний ведмідь» Берлінського. У Каннах Французька асоціація кіноматографістів збирається нагородити Панагі своєю відзнакою «Золота карета» за сміливість і внесок у кіномистецтво.

Як відомого митця Панагі запрошували в лютому цього року до складу журі Берлінського кінофестивалю і минулорічного в Каннах. А коли він не зміг приїхати, то для нього залишали символічне порожнє крісло. Панагі також не пустили і на Венеціанський кінофестиваль у вересні.

Український слід також буде в Каннах

Каннський кінофестиваль триватиме до 22 травня, а розпочався у середу романтичною комедією Вуді Аллена «Північ у Парижі». В ній коротку роль зіграла перша леді Франції Карла Бруні.

За головний приз «Золоту пальмову гілку» змагається двадцять картин, серед яких рекордна кількість фільмів жінок-кінорежисерів – чотири, поруч зі стрічками таких легендарних авторів, як Педро Альмодовар та Ларс фон Трієр. Журі очолює американський кіноактор Роберт Де Ніро.

Український фільм також потрапив до основної програми в Каннах серед короткометражних картин. Це стрічка «Крос» режисера Марини Вроди.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG