Доступність посилання

ТОП новини

Всеукраїнська радіомережа готова до акцій протесту


Київ – Колектив Всеукраїнської радіомережі «Мелодія» закликає Національну раду з питань телебачення і радіомовлення переглянути рішення про позбавлення мережі ліцензії на мовлення. Водночас 15 частот радіо «Мелодія» за результатами офіційного конкурсу вже отримали нових власників. У Нацраді кажуть, що проблеми у «Мелодії» почалися давно, і в тому, що сталося, винне саме керівництво радіомережі.

Радіомережі «Мелодія» відмовили у продовженні ліцензії на мовлення у грудні минулого року. Тоді у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення заявили, що причина відмови полягає в тому, що акціонерне товариство не сплатило ліцензійний збір і загалом працювало без ліцензії півтора року.

У базовій ліцензії мережі «Мелодія» – 15 частот на мовлення, в тому числі у Києві та Донецьку. Їх виставили на конкурс, і вже всередині березня частоти отримали нових власників.

«Мелодії» завадили «злощасні» попередження?

Нині співробітники радіо «Мелодія» закликають Нацраду переглянути своє рішення. Кажуть, що все почалось ще 2003 року. Тоді акціонерне товариство «Онікс», яке створило радіомережу, звернулося до Нацради з проханням внести зміни до ліцензії з технічної причини.

Однак, окрім технічних моментів, кажуть на радіо «Мелодія», Національна рада виправила й одне з положень умов ліцензії. Акціонер радіомережі Станіслав Карпій розповідає, що у переоформленій ліцензії у графі «мова мовлення» замість словосполучення «українська та мови національних меншин» з’явилося лише одне слово: «українська». Згодом Нацрада розпочала низку перевірок, за результатами яких «Онікс» отримав два попередження – за невідповідність ефірного продукту компанії стовідсотковому мовленню українською.

Ці попередження в «Оніксі» вважають неправомірними, оскільки зміни в ліцензію Нацрада внесла без ініціативи власника. «Ці злощасні попередження і стали підставою для того, щоб при ухваленні рішення про продовження ліцензії нам її не продовжили, і, зрештою, виставили частоти на продаж», – зазначив Станіслав Карпій.

Нині колектив радіомережі закликає Нацраду переглянути своє рішення щодо позбавлення «Мелодії» ліцензії. «Компанія веде мовлення від 2002 року. У 2002 році радіо «Мелодія» зі своєю програмною концепцією перемогло на конкурсі. Аж раптом у 2005 році компанія починає «не відповідати» своїй концепції, не змінюючи при цьому ні програмного, ні ефірного наповнення. Мало місце непорозуміння, і в силах Національної ради цю ситуацію виправити», – наголосив виконавчий директор радіомережі Ігор Хомін.

У Нацраді кажуть про проблеми у документах

Водночас у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення кажуть, що причини відмови у продовженні ліцензії, зокрема, у низці помилок у документації радіо «Мелодія».

«Якби в попередні роки, починаючи від 2003 року, не було і судових процесів, які не закриті, або якщо вони були завершені, то вони були, на жаль, не на користь компанії «Мелодія»; або не було цих порушень, зафіксованих документально, або можна було їх зняти насправді – подати заяву і шляхом процедури певної, яка висить на сайті Нацради, позбутися цих попереджень як санкцій державних, – то, звичайно, компанію можна було б врятувати. Але чомусь, на жаль, нам не вдалося достукатися до менеджменту компанії, щоб її врятувати», – заявила заступник голови Нацради Лариса Мудрак напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода.

Справу на користь «Мелодії» може вирішити лише суд – експерт


Юрист Інституту медіа-права Ігор Розкладай у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що вважає малоймовірним скасування Нацрадою свого рішення відмовити радіо «Мелодія» у продовженні ліцензії.

«Загалом, переглянути своє рішення Нацрада може. Але що робити з тим частотами, які вже роздані? Юридично цю ситуацію може вирішити лише суд. Якщо буде рішення суду, що Нацрада, скажімо, необ’єктивно чи упереджено провела конкурс, тоді вона була б зобов’язана відкликати своє рішення і про ліцензію, і про сам конкурс, і про видачу частот», – додав він.

Радіо «Мелодія», яке вже оприлюднювало звернення до Президента України, нині обіцяє незабаром взяти участь в акціях протесту, щоб привернути увагу керівництва держави до своїх проблем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG