Доступність посилання

ТОП новини

Джаз на баяні – ексклюзив у Києві


Джаз-баяніст Борис Мирончук
Джаз-баяніст Борис Мирончук

Київ – Для декого, можливо, може видатися дивним поєднання слів «джаз» і «баян». Але український джаз-баяніст і композитор Борис Мирончук сьогодні довів, що джаз звучить і на цьому інструменті. Він дав у Києві сольний концерт. Виконував твори свої та відомих закордонних джазменів.

Джаз і баян у свідомості більшості людей – речі несумісні. Український джаз-баяніст Борис Мирончук спростовує такі твердження. «Баян – це той інструмент, який може замінити цілий оркестр. Тільки треба упевнено і правильно використовувати всі можливості цього інструменту і джаз прекрасно буде звучати на баяні», – наголошує він.

Наставником Бориса Мирончука був заслужений діяч мистецтв України Анатолій Семешко. «Джазом ми з ним не займались. Але він дав мені ті імпульси, той заряд енергії, що я себе відчув у майбутньому джазовим естрадним виконавцем. Він міг на уроці так завести, так попрацювати. Якусь жилку таку дав, що я вже потім зрозумів, що мені більше подобається джазова естрадна музика», – говорить Борис Мирончук.

На його творчість вплинули також композиції і майстерність виконання популярного у світі баяніста Рішара Гальяно, якого, він зізнається, і досі слухає.

Борис Мирончук, зокрема, виконує композиції у стилі джаз-рок та концертну сюїту на теми латиноамериканських танців.

В Україні вже є джазова школа

Сьогодні Борис Мирончук не лише активно займається концертною діяльністю, у тому числі за межами України, але й виховує майбутніх джазменів-баяністів.

«Думаю, джаз-баяністами багато хто хоче стати, особливо після моїх концертів. Нещодавно я приїхав із Дрогобича, де був міжнародний конкурс баяністів-акордеоністів. І багато його учасників підходили до мене, просилися в клас і в майбутньому хотіли б займатися у мене джазовою музикою», – зауважив музикант.

За його словами, джазова школа розвинута у Франції та в Італії. В Україні ж вона з’явилася нещодавно в Донецькій державній музичній академії. І є на сьогодні єдиною в країні.

«Раніше джаз практично не виконувався на баяні, бо у нас не було джазової школи. Були виконавці, які грали в естрадному стилі. Елементи були джазу. Але справжній джаз мало хто грав, – зауважує Борис Мирончук. – Але не так давно в Донецьку відкрився естрадний акордеон при естрадній кафедрі – єдиний в Україні, де я працюю викладачем. І зараз я хочу популяризувати цей інструмент зі своєю музикою».

Визнання до Бориса Мирончука як вправного баяніста прийшло з незалежністю України, в далекому 1991 році. Йому виповнилося лише18 років. Тоді він став лауреатом трьох перших премій. Дві з них отримав на міжнародних конкурсах.

Сьогодні, через 20 років, композиції Бориса Мирончука виконують баяністи та акордеоністи усього світу. З його творами учасники міжнародних конкурсів стають лауреатами.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG