Доступність посилання

ТОП новини

Війна декорацій у Росії


Реакція президента Росії Дмитра Медведєва на створення Загальноросійського народного фронту ще раз підтвердила думку спостерігачів, що нова ініціатива прем’єр-міністра Володимира Путіна спрямована радше на розкол у тандемі, ніж на створення певного масового руху, покликаного «оживити» партію влади – «Єдину Росію».

Іще напередодні Путін повідомив активістам фронту, що обговорював із президентом свою ідею і той її схвалив. Медведєв, однак, не став приховувати, в якій формі відбулося це схвалення. За словами президента Росії, він сприймає ідею з точки зору виборчих технологій і розуміє мотиви партії, яка хоче зберегти свій вплив в країні.

Для керівництва «Єдиної Росії» ця оцінка президента – ніж у спину. Так, падіння авторитету «Єдиної Росії» – якщо взагалі можна говорити про політичний авторитет, а не про грубий адміністративний тиск апарату – існує. Але одна справа, коли про це падіння кажуть опоненти влади, соціологи, політичні коментатори – їм завжди можна дати відповідь. І зовсім інша – коли про падіння впливу говорить президент.

Іще один момент: кажучи про падіння впливу «Єдиної Росії», Медведєв має на увазі і падіння авторитету Путіна. Адже саме його попередник – вождь владної партії. Саме він за допомогою нехитрої передвиборчої технології намагається відновити втрачений вплив. І Медведєв це схвалює.

Уся справа в виборах наступного президента

Інше питання – а навіщо Путінові взагалі потрібен якийсь там фронт, якщо у нього в руках партія, що має конституційну більшість? Тут, звичайно, питання не про популярність «Єдиної Росії» і навіть не про популярність самого Путіна. Тут питання навіть не про парламентські вибори 2011 року.

Головне – президентські вибори 2012 року, вибори, в яких хотіли б брати участь і Дмитро Медведєв, і Володимир Путін. Біда тільки, що місце кандидата від влади тільки одне.

Створюючи свій народний фронт, Путін намагається піднятися не тільки над «Єдиною Росією», а й над партійною системою взагалі. Продемонструвати за допомогою чергової безглуздої декорації, що він – справжній національний лідер.

А Медведєв своєю заявою піднімається і над партіями з їхніми технологіями, і над фронтами (на його думку, таких фронтів може бути чимало), і над самим Путіним. Він – президент і для національного лідера, і для його прихильників.

Ось що намагається сказати Медведєв, коли реагує на путінську ініціативу… І ось навіщо один створює народний фронт, а інший нівелює його пропозицію.

Віталій Портников
– журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG