Доступність посилання

ТОП новини

Пакистанські таліби заявляють про помсту за смерть бін Ладена


Наслідки вибуху вибухи у військово-навчальному центрі прикордонників, 13 травня 2011 року
Наслідки вибуху вибухи у військово-навчальному центрі прикордонників, 13 травня 2011 року

Прага – Пакистанські таліби взяли на себе відповідальність за п’ятничні вибухи у військово-навчальному центрі прикордонників на північному заході Пакистану. В результаті загинуло щонайменше 80 осіб і понад сотня людей поранені. Таліби заявляють, що це помста за смерть лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена, якого на початку місяця у Пакистані вбили американські спецназівці.

Двоє смертників на мотоциклах підірвали себе вранці біля тренувального центру прикордонників у пакистанському місті Шахдакар. Близько тисячі курсантів якраз збиралися покинути базу після піврічного навчання.

Башир Ахмед Білур – урядовець із провінції Хайбер-Пахтунхва – повідомив Радіо Свобода, що загинули 69 кадетів і 11 цивільних осіб.

«Для людей, які кажуть, що це не наша війна. Чи вони були американцями? Це були мусульмани і пуштуни. Це були молоді хлопці, які щойно завершили навчання і їхали додому до батьків. Чи це іслам, чи це боротьба за іслам?»– запитує пакистанський урядовець.

Це найбільший напад талібів у Пакистані з липня минулого року, коли в результаті атаки смертника в сусідньому місті Моманді загинули 105 осіб.

Кореспондент Радіо Свобода у Пакистані говорив із очевидцями нинішнього нападу, включно з водієм автобуса, який мав везти вояків. «Кадети мали виїжджати, і ми чекали на них, коли пролунали два вибухи. Мене поранили в руку», – каже водій.

Курсант Адбул Вахід-Шах сказав агенції «Ройтерз», що врятувався випадково, бо забув у навчальному центрі свої речі. «Коли я зайшов до кімнати, то пролунав вибух. Ми кинулися на вулицю і почали підбирати вбитих і поранених. Потім перевезли їх сюди, до лікарні, і здали свою кров для них», – розповів кадет.

Урядовці вже кажуть, що новобранці зробили помилку, коли почали скупчуватися біля місця першого вибуху, бо стали легкою ціллю для другого смертника, який також під’їхав до тренувального центру на мотоциклі.

Атака є серйозним ударом по Прикордонному корпусу Пакистану, який намагається протистояти бойовикам із «Аль-Каїди» і «Талібану» вздовж афгансько-пакистанського кордону. Цю погано оснащену структуру допомагають фінансувати американці.
Антиамериканська демонстрація у пакистанському місті Абботтабад, 13 травня 2011 року

Хоча пакистанські таліби заявляють, що терактом поплатилися за смерть лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена, оглядач Радіо Свобода Абубакар Сіддік сумнівається, що тут є прямий зв’язок. За його оцінкою, подібні напади вимагають тривалої підготовки, тому те, що трапилося, більше нагадує йому політичний жест, а не помсту.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG