Доступність посилання

ТОП новини

9 травня. Провокуй і розділяй


Повернулася з Карелії. Їздила туди на місце перезахоронення останків діда, солдата Другої світової, який загинув на фінській землі у липні 1944-го. Загарбником був мій дід, бо воював не за свою землю. Та йому, переконана, все прощено на небесах, бо воював не по своїй волі на берегах Вуокси і не мав жодних власних мотивів витісняти фінів з їхньої землі.

Так само, думаю, не мали особистих причин військові канцеляристи для того, щоб надіслати моїй бабусі повідомлення, що її чоловік «пропав безвісти», попри те, що у документах, які я знайшла аж через 76 років, чітко вказано не лише дату й місце смерті, а й усі особисті дані, з іменем дружини включно.

Думаю, у канцелярії був наказ не церемонитися з тими, хто був мобілізований з окупованих територій і з їхніми родинами теж. Та й державі ця «неуважність» військових статистів дала відчутну економію. Зекономили ж бо на допомозі трьом дітям загиблого солдата, а на другий день після тієї «безвістної похоронки» прийшли з сільради й позабирали те, що у хаті після німців залишилося.

І ось 9 травня побачила я на власні очі на меморіальній дошці колись фінського, а тепер російського селища Мельніково, підтвердження тому, що кістки мого діда лежать саме у цій братській могилі. І була ця гірка радість «зі сльозами на очах», що тепер і ми знайшли місце на цій землі, де можна схилити голову у журбі, оплакати перерване молоде життя, проклинаючи усі війни.

Неподалік від цього меморіалу – братська могила фінських вояків. Сосни та кірха, побудована за проектом Йозефа Стенбека, оберігають їхній спокій. А залишені льодовиком валуни, хоч і бачили все, знають усе, але мовчать, бо лише спокій та сум органічні у таких місцях.

З чиєї ж вини стільки галасу наробили у Львові? Хто влаштував цю провокацію?

Відповіді очевидні. Це зробили ті, хто зараз репетує найдужче, ті, хто заробляє собі політичний капітал на розколі України, на протиставлянні західняків і східняків, на експлуатації історії, реанімуючи міф про «единый народ». Їм конче потрібно підтвердити сентенції Табачника про Львів і галичан, виставити українців перед усім світом як ксенофобів й відновити вже притлумлений жах перед «головорезами-бандеровцами».

Хіба ж не цього хотіли ті депутати Верховної Ради, які голосували за те, щоб прапор СССР висів поряд із державним прапором України 9 травня? Хіба не про такий перебіг подій мріяв Петро Симоненко, готуючи свою полум’яну промову перед електоратом Януковича про «федералізацію» та перенесення фінальної частини матчів Євро-2012 зі Львова до інших міст? І хіба не такими хочуть бачити кожного патріота України ті, хто на форумах називає їх «свідомітами» чи «нациками»?

Можуть дякувати Тягнибокові. Він разом із свої ВО задовольнив усіх, включаючи й керівництво сусідньої держави. Аякже, такий зручний привід посилити тиск на «нєзрєлую власть» України.

То хто ж тоді танцює на кістках солдатів Другої світової?! Що тільки «Свобода»?! Чи й її «затяті» противники?! Танець справа парна! Поки на політичному танцмайданчику танцює Тягнибок й для Симоненка з комуністами завжди знайдеться місце.

А про те, чи була це провокація, може варто запитати у фінів. Якби вони відреагували, якби російсько/радянські політичні патріоти взяли червоний прапор й поїхали до Фінляндії у День пам’яті за загиблими у радянсько-фінській війні?!
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG