Доступність посилання

ТОП новини

Журналістка Радіо Свобода удостоєна церковної нагороди


Патріарх Філарет вручає нагороду Надії Степулі (фото Сергія Тарасенка)
Патріарх Філарет вручає нагороду Надії Степулі (фото Сергія Тарасенка)

Київ – Журналістці Радіо Свобода, письменниці Надії Степулі сьогодні вручили орден Святої Варвари Великомучениці від Української Православної Церкви Київського Патріархату. Нашу колегу нагороджено за внесок у розвиток культури і духовності.

Церковну нагороду українській письменниці й журналістці Радіо Свобода Надії Степулі і ще 9 особам вручив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у своїй резиденції у Києві.

Серед нагороджених високими церковними відзнаками – директор Інституту української мови НАН України, академік Павло Гриценко, письменники Юрій Щербак і Григорій Гусейнов, голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк та інші люди, які доклали зусиль для розвитку культури, духовності, освіти та організації конкурсу української мови імені Петра Яцика.

Орденом Святої Варвари Великомучениці удостоюють лише жінок за їхній внесок у розвиток культури, освіти, духовності. Надія Степула добре відома в Україні передовсім своїми численними поетичними збірками, перекладами, зокрема й поезій папи Івана Павла Другого. А кілька місяців тому побачила світ книжка її есеїв «Анабазис».

«Ця церковна нагорода зобов’язує, – зауважила Надія Степула, – вона символічна насамперед тим, що від часів Святої Варвари минуло сімнадцять століть, як її замучено за віру. Очевидно, сьогодні ми знову маємо замислитись над тим, чим є віра для людини, про моральність суспільства, роль Церкви. Про те, чи є в українській державі українська Церква, яка вона і що робить, щоб у суспільстві зростала духовність, а не занепадала. Бо саме такі тенденції спостерігаю».

Про потребу української Церкви в Україні говорив у своєму вітальному слові Його Святість Патріарх Філарет, зауваживши, що у 21 столітті українці й надалі борються за українську мову і духовність, які вже давно мають панувати в державі, і держава Україна повинна мати свою українську помісну Церкву. А перед людьми нині зачиняють двері храмів, щоб «зігнати» їх на молитву до російського патріарха Кирила, як це відбулось нещодавно у Харкові.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG