Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині посилились настрої ксенофобії


Угорщина – Угорські соціологи вивчають, наскільки суспільство терпимо ставиться до представників національних і сексуальних меншин після низки резонансних конфліктів. Подібні дослідження громадської думки час від часу проводяться і в сусідніх з Угорщиною країнах за підтримки Євросоюзу. Рекомендації вчених, як сподіваються у Брюсселі, можуть суттєво допомогти місцевим самоврядуванням у вирішенні міжетнічних конфліктів.

Спалахи ксенофобії в Угорщині за останні роки нерідко переростали у бійки, або призводили до брутальних вбивств. Почастішали такі випадки у місцях компактного проживання ромів. За статистикою, у цій країні їх мешкає понад півмільйона, однак неофіційні джерела стверджують, що ромів є утричі більше. Після 1989 року ці люди воліють не афішувати своє походження, побоюючись неприязного або й геть ворожого ставлення до себе з боку неромів, здебільшого на селі.

Менше, у порівнянні з 1990-ми роками, толерують нині в угорському суспільстві представників сексуальних меншин. Така тенденція переважно спостерігається у великих містах.

Саме ці зміни в суспільних настроях угорців вивчають нині дослідники з кафедри суспільствознавства будапештського університету імені Лоранда Ешвеша.

«Я б сказав про два полюси громадської думки: 58 відсотків угорського населення країни проти того, щоб у їхні сім’ї потрапив на правах родича хтось із циган. 13 відсотків опитаних взагалі не хочуть, щоб Угорщину відвідували роми з інших країн», – повідомив Давид Шимон, керівник університетських науковців.

Особисті контакти як запорука толеранції

Однак, за словами Шимона, такі настрої дуже часто підігрівають засоби масової інформації. Адже, коли між людьми різних національностей зав’язуються особисті приязні контакти, то росте й рівень терпимості. Таких прикладів є чимало, але про них практично не повідомляють у пресі, констатував Давид Шимон.

Соціологічні дослідження в сусідніх країнах свідчать не на користь Угорщини. За статистикою Євросоюзу, найбільш толерантно до ромів ставляться у Польщі та Румунії.

Тим часом рівень неприйняття сексуальних меншин серед опитаних групою соціологів із ЕЛТЕ сягнув майже двох третин.

«63 відсотки респондентів ні за яких умов не прийняли б до себе в родину гея. А 19 відсотків стверджують, що представників сексуальних меншин з-за кордону не треба пускати до Угорщини», – зазначив Давид Шимон.

Згадана група опитаних найбільше не схвалює спосіб життя цієї меншини, хоча й визнає, що так звані нетрадиціоналісти є законослухняними громадянами і добрими фахівцями у своїй справі.

Гомосексуалістам і лесбіянкам в Угорщині влада і надалі дозволяє проводити їхні фестивалі й паради. Однак відбуваються вони за поліцейськими кордонами і під свист вуличного натовпу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG