Доступність посилання

ТОП новини

Печерський суд відхилив скаргу Тимошенко щодо «газової» справи


Київ – Печерський суд столиці відхилив скаргу колишнього прем’єра Юлії Тимошенко щодо незаконності порушення проти неї кримінальної справи відносно газових контрактів з Росією, укладених її урядом 2009 року. У свою чергу Юлія Тимошенко та її захисники мають намір і в подальшому оскаржувати порушення проти неї «газової» кримінальної справи, щоб, пройшовши всі інстанції, вже в Європейському суді з прав людини довести факт політичних репресій в Україні.

Виголошуючи вирок за скаргою Юлії Тимошенко, суддя Галина Супрун зазначила, що підстав для порушення кримінальної справи було достатньо. Присутні в суді прихильники Юлії Тимошенко зустріли це рішення вигуками «ганьба!». Сама Тимошенко не була присутня у суді під час виголошення ухвали. Проте після ранкового засідання вона заявила, що не сумнівається у відмові.

«Ані дії, ані склад злочину, ні збитків, ні умислу – і це було в судовому засіданні сьогодні ще раз чітко доведено. Ми не розраховуємо на правосудне рішення Печерського суду. Ми знаємо, що рішення Печерського суду заздалегідь було написане, у суді воно було задовго до сьогоднішнього дня. І його функція за дорученням адміністрації Януковича – лише оголосити це рішення», – заявила Юлія Тимошенко.

Адвокат вважає, що Європейський суд попереду

Коментуючи рішення суду, адвокат Юлії Тимошенко депутат-б'ютівець Сергій Власенко заявляє, що скористається правом на оскарження судового рішення в апеляційній інстанції.

«Ми не очікували правосуддя від цієї судової установи і так само не очікуємо правосуддя від Апеляційного суду міста Києва. Але ми пройдемо цей шлях, щоб мати юридичну можливість звернутися до Європейського суду з прав людини», – зазначив він.

Юлію Тимошенко звинувачують у перевищенні службових повноважень під час укладення газового контракту на початку 2009 року, через що держава буцімто зазнала збитків на суму в 1,5 мільярда гривень. Звинувачення проти Тимошенко ґрунтується на тому, що вона перевищила повноваження, підписавши від імені Кабміну директиви для «Нафтогазу» на ведення переговорів з «Газпромом».

Комісія з’ясовує, про що Путін і Тимошенко говорили без краваток

Крім того, за ініціативою провладної більшості у Верховній Раді, депутати створили тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин підписання контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» відносно ознак державної зради в сфері економічної безпеки.

В інтерв’ю Радіо Свобода член парламентської комісії депутат-регіонал Володимир Олійник заявив, що вважає вирок суду законним.

«Є повноваження Кабінету міністрів як колегіального органу, і є повноваження прем’єр-міністра. Кабмін багато годин обговорював це питання, і більшість членів уряду висловилися проти цієї директиви. І тоді затвердили цю директиву одноосібно, а поставили печатку колегіального органу», – розповів він про порушення екс-прем’єра.

Володимир Олійник розповів, що парламентська комісія зараз з’ясовує деякі деталі газових перегорів січня 2009-го, зокрема, обставини зустрічі прем’єрів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна напередодні підписання контракту.

«Попередньо мені відомо, – зазначив він, – що ця зустріч була без протоколу, неофіційна, без краваток».

За словами депутат-регіонала, проміжний звіт комісія має намір підготувати вже до кінця травня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG