Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС називають неадекватним рішення Чехії про висилку українського дипломата


У Міністерстві закордонних справ України називають неадекватним рішення чеського зовнішньополітичного відомства вислати одного зі співробітників Посольства України в Чеській Республіці.

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України у зв’язку з останніми рішеннями Чеської Республіки, який цитують українські ЗМІ:

«Рішення чеської сторони щодо висилки одного зі співробітників Посольства України в Чеській Республіці є абсолютно неадекватною реакцією на оголошення офіційним Києвом персонами нон ґрата двох співробітників військового аташату Чехії в Україні, які займалися шпигунською діяльністю проти нашої держави», – йдеться в коментарі українського МЗС.

У відомстві наголошують, що в день оприлюднення відповідного рішення української сторони Службою безпеки України були представлені вичерпні докази того як, прикриваючись своїм дипломатичним статусом, чеські офіцери збирали інформацію про найновіші українські оборонні розробки, вдаючись при цьому до відкритого корумпування українських громадян. «Така поведінка є абсолютно неприйнятною для дипломатичних представників держави-партнера», – зазначають в МЗС.

У міністерстві шкодують, що у відповідь чеською стороною було ухвалене рішення про оголошення персоною нон ґрата одного зі співробітників Посольства України в Чехії, який в своїй діяльності чітко дотримувався положень Віденської конвенції про дипломатичні зносини. «Відтак ні про яку взаємність у даному випадку мови йти не може», – наголосили в МЗС України.

Член комітету закордонних справ Парламенту Чехії з опозиційної Соціально-демократичної партії Ян Гамачек в інтерв’ю Радіо Свобода заявив у понеділок:

«Я вірю в позицію нашого Міністерства закордонних справ та інших чеських органів, які стверджують, що в цьому випадку не йшлося про незаконні дії».

Минулого тижня Україна заявила про видворення двох співробітників секції військового аташе чеського посольства, звинувативши їх у тому, що вони використовували свій дипломатичний статус «для збору інформації, яка вважається державною таємницею».

Перший віце-прем’єр і глава МЗС Чехії Карел Шварценберґ заявив, що такий крок може бути помстою за надання політичного притулку Богдану Данилишину.
XS
SM
MD
LG