Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Стросс-Кана – поганий знак для євро – експерти


Прага – Керівник Міжнародного валютного фонду 62-річний Домінік Стросс-Кан нині постав перед суддею у Нью-Йорку. Суддя відмовив випустити його під заставу і наказав залишатися під вартою до 20 травня. Строс-Кана заарештували в суботу перед трапом літака до Європи на летовищі Нью-Йорка у зв’язку з підозрою у сексуальному насильстві щодо покоївки нью-йоркського готелю «Софітел». Сам керівник МВФ відразу ж погодився на судову експертизу і вважає себе ні в чому не винним. Хоча спостерігачі вважають, що цей скандал може покласти край фінансовій і політичній кар’єрі Домініка Стросс-Кана, котрий також мав наміри балотуватися від соціалістів на наступних виборах президента Франції.

Адвокати Домініка Стросс-Кана підтвердили, що сам глава МВФ погодився на судову експертизу і тест ДНК як можливі свідчення його сексуального нападу у суботу на 32-річну покоївку нью-йоркського готелю «Софітел».

Стросс-Кана звинувачують у нападі на незаміжню покоївку в номері за 3 тисячі доларів, коли він нібито голим намагався оволодіти нею у холі, а потім нібито затягнув до ванної кімнати, де вчинив над нею сексуальну наругу і примушував до орального сексу. Покоївка пізніше вказала поліції летовища Нью-Йорка на Стросс-Кана, котрий стояв у черзі перед трапом літака до Парижа. У разі визнання судом його вини, главі МВФ загрожує до 20 років ув’язнення.

Деякі оглядачі вважають, що черговий скандал із главою МВФ може покласти край його намірам балотуватися на наступних виборах президента Франції у 2012 році, де він планував очолити соціалістів, котрі ось уже чверть століття роблять для цього безуспішні спроби. Лідерство Стросс-Кана в останніх опитуваннях серед французів давало надію на його успіх у цих перегонах та в протистоянні з нинішнім президентом країни Ніколя Саркозі, рейтинг якого падає.

Провідним адвокатом Стросс-Кана у справі за звинуваченнями у зґвалтуванні став відомий юрист Бенджамін Брафман, котрий успішно захищав рок-зірку Майкла Джексона, коли того атакували за нібито домагання малолітніх. Брафман заявив, що Стросс-Кан не визнає себе винним: «Він має намір енергійно захищатися від цих звинувачень і відкидає свою провину», – каже правник.

У Франції вважають що арешт Строс –Кана є ударом для всіх

Скандал із главою МВФ є великим ускладненням для Фонду, який завдяки блискучому керівництву Стросс-Кана зробив чимало успіхів у подоланні світової фінансової кризи. МВФ можуть критикувати тепер за ту слабкість, яку він проявив під час скандальної справи із жінкою-економістом у підпорядкуванні Стросс-Кана в 2008 році. Тоді йому закидали те, що він просував її по службі. І керівник МВФ попросив за це вибачення.

Хоча Європейська комісія заявила сьогодні, що затримання Стросс-Кана не кидає тінь на пакети допомоги у Єврозоні, все ж експерти кажуть, що відсутність глави МВФ на дводенному саміті міністрів фінансів ЄС і його арешт можуть стати «поганим знаком» для євро.

У Франції шоковані арештом їхнього співвітчизника. Багато хто каже, що ця справа є фабрикацією.

Навіть у партії Ніколя Саркозі закликали не поспішати засуджувати Стросс-Кана, бо це, на їхню думку, удар для всіх, для цілої країни. Водночас з’явилася заява французької письменниці Трістан Банон, котра заявляє про свій судовий позов проти глави МВФ за нібито його намагання зґвалтувати її у 2002 році.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG