Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Лавринович просуває зміни до виборчого законодавства


Київ – Міністр юстиції Олександр Лавринович спробував обговорити із представниками політичних партій майбутній проект закону про вибори до Верховної Ради. Обговорення, за словами глави відомства, мало відбуватися в межах визначених Президентом Віктором Януковичем. Утім, учасники заходу розширили тематику наради і розкритикували пропозиції влади щодо вдосконалення виборчого законодавства.

Оновлення закону про парламентські вибори, ініційоване Президентом Віктором Януковичем, передбачає повернення до мажоритарного принципу обрання депутатів парламенту. Про це розповів, відкриваючи нараду з політичними партіями, Олександр Лавринович. Він пообіцяв, що у майбутньому законопроекті не буде норм, які передбачали б скасування реєстрації кандидатів, запевнив, що закон буде справедливим і запропонував обговорювати, наприклад, питання щодо рівня прохідного бар’єру.

«Ми хочемо почути думки і пропозиції політичних партій, щоб на етапі завершення роботи над первинним текстом, при підходах, які будуть співпадати з концептуальними положеннями, які визначені робочою групою і які визначені главою держави, щоб вони були враховані», – наголосив міністр юстиції.

Україні потрібні вибори за відкритими списками – Супрун

Учасники наради все ж розширили коло обговорюваних питань. Представники парламентських і позапарламентських політичних сил називали пропозицію влади щодо запровадження мажоритарної системи поверненням у минуле. Більшість із них нагадували організаторам заходу, що нині найдемократичнішою системою виборів у Європі вважають вибори за відкритими партійними списками. Серед таких буда і лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун.

«Потрібно, щоб політичні партії висували кандидатів за правилами відкритих списків: політична партія висуває свого представника, за ним закріплюється відповідний округ, потім підраховуються всі голоси, що отримала партія, і ми дивимося, скільки представників вона може мати у парламенті. Скажімо, 20 людей ця партія може мати у парламенті. Тож із тих, хто був закріплений за округами і за кого найбільше проголосували по територіях, той і йде у парламент», – пояснила Супрун.

Якщо головне питання Президентом уже вирішене, то навіщо ми прийшли? – Подгорний

Ідею щодо відкритих виборчих списків підтримують і в парламентській опозиції, заявив депутат із фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Подгорний. Утім, влада не планує враховувати пропозиції інших політичних сил, крім Партії регіонів, заявив Радіо Свобода опозиціонер.

«Якби дійсно Лавринович хотів щось об’єктивно послухати, то він би взяв усі проекти, які на сьогодні є, у тому числі той проект, що пройшов Венеціанську комісію, і винесли б декілька питань для обговорення. Якщо головне питання Президентом уже вирішене, то навіщо ми прийшли? Це потрібно для того, щоб той, хто буде доповідати, міг сказати, що законопроект обговорений із громадськістю», – зауважив Подгорний.

Представники Партії регіонів у нараді в Міністерстві юстиції участі не взяли. В опозиції це пояснили тим, що провладні депутати підтримають будь-який законопроект, запропонований Віктором Януковичем, незважаючи на його зміст.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG