Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники заявляють про тортури щодо криворізького ректора


Фото з сайту http://bilozerska.livejournal.com/432223.html
Фото з сайту http://bilozerska.livejournal.com/432223.html

Дніпропетровськ – Сьогодні у Дзержинському райсуді Кривого Рога відбудеться судове засідання, на якому винесуть вирок у справі ректора місцевого університету, професора Анатолія Темченка. Його звинувачують в намірі отримати хабар. Судовий процес набув розголосу через заяви українських правозахисників про тортури, які застосовуються до ректора у СІЗО. Літній професор багато місяців перебуває за гратами, попри те, що, як кажуть родичі, його здоров’я у критичному стані. У справу втрутився Європейський суд з прав людини.

68-річний ректор Криворізького технічного університету Анатолій Темченко перебуває у стінах СІЗО вже понад півтора року. Його дружина Валентина Темченко каже: чоловік має цілий «букет» важких недугів, включно з цукровим діабетом. З такими хворобами, впевнена вона, суд уже давно мав пом’якшити запобіжний захід чоловікові, адже у СІЗО стан його здоров'я тільки погіршується.

«Він міг проводити цілі дні на допиті, його тримали у холодній кімнаті, навіть без стільчика. Не надавалась можливість не тільки дієтичного харчування, а й просто харчування», – повідомила дружина затриманого Валентина Темченко.

Про незадовільні умови утримання ректора заявила і низка українських правозахисників. Представник Харківської правозахисної спілки Андрій Діденко зазначає: медики визнали необхідність шпиталізації Темченка, але допомогти йому в лікувальних закладах міста не в силах, а до спеціалізованої столичної лікарні затриманого не віпускають.

Між тим, Європейський суд із прав людини ще 17 березня виніс рішення про надання йому належної медичної допомоги у спеціалізованому закладі. Це рішення так і не виконали, розповів Радіо Свобода Андрій Діденко.

«Він уже 19 місяців перебуває в стані тортур. Власне, з цього приводу і висловився Європейський суд (з прав людини). Але в суді ми бачимо дивні речі: людину привозять в суд на «швидкій» допомозі, йому колють ін’єкції для зниження тиску, але після цих ін’єкцій він не може адекватно реагувати і боротися за свої інтереси», – сказав Андрій Діденко.

Позиція уряду: він сам не захотів до лікарні

Раніше керівництво Криворізького СІЗО та начальник медичної частини також зверталися до суду з проханням змінити запобіжний захід затриманому професорові. Наразі ж у СІЗО Радіо Свобода змогли поінформувати тільки про стан стабільний здоров’я затриманого, інформацію ж по стан утримання, харчування і медичне обслуговування ректора надавати відмовились.

Між тим, урядова уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська висловила офіційну позицію уряду: Темченку пропонували шпиталізацію до лікарень Кривого Рога і Дніпропетровська, але він сам не захотів. Що ж до спеціалізованого лікування затриманого, каже посадовець, ніякого рішення Європейського суду з прав людини не було, а лише рекомендації.

Правозахисники стверджують: якщо на стан утриманого під вартою професора Темченка не звернуть уваги, той може померти за ґратами ще до кінця судового процесу. Такі випадки, за їхніми даними, в Україні непоодинокі.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG