Доступність посилання

ТОП новини

Хвороба шкіри


Лише п’ять відсотків українців, які захворіли на меланому, виживають протягом кількох років після виявлення недуги. Про це повідомила директор Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець. Натомість у США і державах ЄС виживають близько 95 відсотків хворих на злоякісну пухлину шкіри.

Меланома – це родимка, яка з часом переродилася і стала смертельно небезпечною загрозою людині, констатують лікарі. Є певні групи людей, які знаходять в групі ризику розвитку меланоми. Це люди з рудим або світлим волоссям, світлою шкірою, блакитними очима та веснянками. Крім цього, особливо стерегтися треба тим, у кого в родині були хворі на меланому. Цим людям треба проходити спеціальне обстеження раз на рік.

«АКОРД»


Причина найвищого рівня смертності в Україні в тому, що діагноз лікарі виявляють на таких стадіях, коли вже пізно щось змінити. Як наслідок, кількість смертей від раку шкіри зростає. А про небезпеку меланоми знає в середньому лише кожен десятий українець.

Це зазначає директор Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець. Ознаки, які свідчать про появу меланоми, Ольга Богомолець об'єднала в абревіатуру «АКОРД». «Є так званий акорд здоров’я або «акорд» меланоми. Ми його сформулювали, щоб кожній людині було легше запам’ятати перші ознаки переродження. Літера «А» означає асиметрію. Родинка має бути симетричною. Якщо Ви бачите, що вісь, яка проводиться через родинку, ділить її на дві нерівні частинки – це перша ознака. Друга літера – це «К». Край. Край має бути рівним. Якщо на ньому з’явилися «зазубринки» – це означає подвійний ризик», - зауважує лікар.

Літера «О» - це окрас. Колір пігментних плям відрізняється - від білого до темно-коричневого. Але він має бути однорідним. Якщо, наприклад, на світлій родимці проступають чорні краплі, варто звернутися до лікарів, чи все гаразд із цією родимкою.

Літера «Р» – розмір. Чим більше родимка, тим вища ймовірність перетворення її на меланому. Великими називають родимки, діаметр яких ширше шести міліметрів.

І остання буква в абревіатурі «АКОРД», про яку розповідає Ольга Богомолець, буква «Д» - динаміка. « Літера «д» – це динаміка. Будь-які зміни, поява кірочок, тріщинок, кровотеча, утворення виразки. Отже, «АКОРД» – асиметрія, край, окрас, розмір і динаміка. Єдине, що не є ознаками переродження, в більшості випадків, це біль і свербіж. Я завжди кажу, що якби родинка боліла, як зуб (якби меланома починала перероджуватися і починала боліти), у нас була би смертність нульова», – впевнена Богомолець.

На ранній стадії меланому можна вилікувати за одну процедуру

В Україні на меланому хворіє одна людина із двадцяти тисяч. Такими є дані офіційної статистики, зазначає керівник бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігор Поканевич. Але насправді, стверджує він,
хворих більше.

Загалом рівень смертності від меланоми можна скоротити в Україні на 20% і обійтися при цьому без допомоги держави. На цьому наполягає директор Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець. Запорука успіху в такій справі лише у двох пунктах. Перший - інформаційна кампанія про загрозу меланоми. Другий – створення в Україні широкої мережі обстеження. Якщо недуга не запущена, її можна швидко приборкати, переконує Ольга Богомолець. «Рак шкіри і меланому на ранній стадії ми можемо вилікувати за одну амбулаторну процедуру і зберегти життя та здоров’я. Стовідсотково», - стверджує вона.

Керівник бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігор Поканевич розповів, що варто зробити для зменшення ризику захворіти. Передусім бути обережним із сонячними ваннами, не захоплюватися соляріями. «Зрозуміло, що треба обмежити своє перебування на сонці, необхідно також привертати увагу якомога більшої кількості людей до цієї проблеми і поширювати інформацію про раннє виявлення і про ризики, які пов’язані з цим захворюванням. У випадку використання соляріїв ми бачимо, що кількість жінок і чоловіків, які там засмагають постійно, зростає. Це серйозний бізнес. Наприклад, у США він складає близько 1 мільярда доларів на рік. Держава має регулювати технічні характеристики соляріїв, а їх співробітники повинні бути фахово підготовлені і надавати потрібну інформацію».

Шкідлива засмага

Засмага в солярії - це опромінення тіла за допомогою кварцевих ультрафіолетових ламп. Солярії можуть завдати шкоди лише тоді, коли ними зловживають. У цьому запевняє представник однієї з київських фірм, яка займається доставкою соляріїв. «От горілку в нас усюди продають, вона ж теж не є корисна, якщо її забагато випити. Так само і на сонці: якщо це зловживання, то, може, воно й не дуже … А те, що солярії шкідливі, то такого нема, ми всі під сонцем ходимо, і всі від того живемо».

Те, що засмага не лише красива, а й корисна, є міфом. На цьому наголошує
керівник бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігор Поканевич. Лежачи опівдні на пляжі, намазавшись сонцезахисним кремом, можна відчути задоволення. Але це задоволення оманливе, зауважує він. «Підчас сонячних ванн або засмаги в солярії збільшується кількість вітаміну D. На сьогодні доведено: щоб збільшити цю кількість, краще вітамін вживати з їжею, а не за допомогою сонця. Ще є міф, що перед тим, як поїхати відпочивати, краще декілька разів сходити в солярій. Доведено, що засмага, яка вироблена завдяки солярію, практично ніякого захисту не створює».

Крім того, медики стверджують, що сонцезахисні креми можуть захистити лише від засмаги, але абсолютно не зменшують ризик розвитку меланоми.

Протидія меланомі

Доктор медичних наук, професор Віктор Степаненко вважає, що держава могла б відіграти свою вагому роль у протидії меланомі. «Організувати на базах обласних і міських онкодиспансерів кабінети дерматоонкології, доповнивши їх штати посадою лікаря-дерматолога для повного медичного супроводу профільних пацієнтів. Налагодити на базі дерматологічних диспансерів неінвазивну та дерматоскопічну ранню діагностику шкіри, що потребує, звичайно, забезпечення лікарень дерматоскопом за держані кошти. Запровадити обов’язкове ліцензування закладів всіх форм власності, де застосовуються солярії», - перераховує Степаненко найнеобхідніші заходи.

20 травня вперше в Україні у рамках Дня меланоми одночасно у 22 містах можна буде безкоштовно обстежитись на виявлення злоякісних пухлин шкіри. Однак, ця ініціатива не державна.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG