Доступність посилання

ТОП новини

В Україні обрали «Музейну подію року»


Найважливішою подією експерти назвали відкриття Військово-морського музею України у Севастополі
Найважливішою подією експерти назвали відкриття Військово-морського музею України у Севастополі

Київ – 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. До цієї дати в різних країнах обирають головні події, які трапилися у музейному житті протягом року. Такий вибір зробили й в Україні. Напередодні стали відомі переможці щорічної премії «Музейна подія року». Найважливішою подією експерти назвали відкриття Військово-морського музею України у Севастополі. Загалом роздали близько 30 нагород: відзначали як майбутні проекти, так і вже реалізовані.

Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького – один із лауреатів відзнаки «Сяйво добра» цьогорічної акції «Музейна подія року».

Саме тут восени 2010 року започаткували цикл експозицій для незрячих дітей. Темою першої виставки зробили побут первісних людей. За словами директора музею Надії Капустіної, близько півтисячі незрячих дітей не лише послухали екскурсії, але й відчули експонати на дотик.

«Безумовно, фахівці музею зазвичай дуже хвилюються, коли експонати беруть до рук сторонні. Але ми вирішили, що все-таки є експонати, які можна дати до рук: наприклад, зернотерку чи інші знаряддя праці. З деяких експонатів зробили копії, щоб не пошкодити оригінали», – розповіла вона в коментарі для Радіо Свобода.

«Люди з вадами зору отримали можливість побачити руками, що це були за речі. Ми також співпрацювали з товариствами сліпих, і вони додали супровідні тексти до експонатів шрифтом Брайля. Таким чином, відвідувачі могли і потримати в руках речі, і почитати про них», – додала Надія Капустіна.

Серед переможців – музеї Севастополя і Чернігова

Акція «Музейна подія року», яку Український центр розвитку музейної справи та Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» організували цього року спільно з Польським інститутом у Києві, об’єднала близько 100 експертів, серед яких зокрема музейні працівники та журналісти. Вони й обирали з 40 проектів найважливішу музейну подію.

На першому місці цього року – відкриття Військово-морського музею України. З 2010 року він функціонує у приміщенні Михайлівської берегової казематованої батареї у Севастополі. Від організаторів акції музей отримав 10 тисяч гривень премії.

Стільки ж отримав і Чернігівський музей імені Тарновського, який спільно з Національним науково-дослідним реставраційним центром відновив і експонував Шати кіота ікони Чернігівської Троїцько-Іллінської Богородиці.

Музейники поїдуть до Польщі за новим досвідом

Загалом, за словами голови наглядової ради фонду «Україна 3000» Катерини Ющенко, рік був багатий на яскраві музейні події.

«Рік подарував Україні багато цікавих музейних проектів. Це й арт-шоу «Ніч у Луцькому замку». Це й зворушлива акція, яку влаштував Херсонський художній музей: під час мистецьких виставок вдалося зібрали кошти, на які влаштували заходи для маленьких пацієнтів міського онкологічного диспансеру. Це й повернення мистецької спадщини Володимира Винниченка в Україну. І на цьому перелік не вичерпується», – зазначила Катерина Ющенко.

Спеціальні відзнаки цього разу отримали, зокрема, нова грантова культурологічна програма «і³ [ідея-імпульс-інновація]» фонду «Розвиток України», а також автор монографії «Українські мистці Парижа. 1900-1939» Віта Сусак та видавництво «Родовід» за видання цієї ж монографії.

Організатори акції також оголосили учасників програми підтримки музейних працівників на найближчий рік – їх цього разу 12. Ще 6 музеїв потрапили до категорії «Проекти-переможці Спеціального конкурсу від Польського інституту в Києві». Автори проектів незабаром поїдуть до Польщі – для обміну досвідом і підготовки нових досліджень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG