Доступність посилання

ТОП новини

Тютюн реклами потребує?


Київ – Протягом найближчих тижнів в Україні можуть остаточно ухвалити закон про повну заборону реклами тютюнових виробів. Цього не виключає народний депутат, колишній Прем’єр-міністр Анатолій Кінах. Натомість, громадські активісти боротьби з курінням стверджують, що у Верховній Раді діє «тютюнове лобі». На думку активістів, воно гальмує законопроект і нівелює його норми.

В Україні вже 15 років повністю заборонена реклама цигарок на телебаченні та радіо. Два роки вона не дозволена на білбордах та інших зовнішніх носіях.

А торік її виключили у друкованих ЗМІ. З вересня 2009 року Верховна Рада розглядає законопроект, після ухвалення якого в його нинішній редакції забороняється «будь-яка реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби…».

Є й винятки: реклама у спеціалізованих виданнях тютюнової галузі та на виставках тютюнових виробів для їхніх виробників та продавців. Водночас пропонують заборонити спонсорство теле- і радіопередач, мистецьких, спортивних та інших заходів із використанням торговельнихих марок тих, хто випускає цигарки. Штраф за порушення таких норм – від 30 тисяч до 50 тисяч гривень.

600 днів від першого читання

Громадський активіст боротьби з курінням, головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський звертає увагу на те, що цей закон ухвалили в першому читанні ще півроку тому. Але до остаточного рішення справа досі не дійшла. І на заваді цього стоїть, на думку Віталія Черняховського, «тютюнове лобі» у Верховній Раді. За твердженням громадського активіста, лобісти тютюнових корпорацій намагаються якщо не зірвати ухвалення закону, то бодай послабити його норми.

«Більше 600 днів законопроект лежить без руху. І це – прояв типового лобізму. Внесені поправки, що спотворюють заборону реклами тютюну в Інтернаті та у продажу. А я особисто це бачив. Наприклад, у супермаркетах прямо над касами стоїть реклама цигарок певної марки. В тому місці, де йдуть люди і де не побачити її неможливо», – ділиться спостереженнями Віталій Черняховський.

Якою є різниця між рекламою та інформацією?

Віталій Черняховський назвав серед членів «тютюнового лобі» у Верховній Раді Анатолія Кінаха. За словами громадського активіста, цей депутат теж намагається нівелювати законопроект про повну заборону реклами тютюнових виробів. Зі свого боку, Анатолій Кінах категорично спростував твердження Віталія Черняховського. Парламентар запевняє, що він підтримує якнайшвидше ухвалення законопроекту. І такою є позиція більшості депутатів. Робочій групі залишилося узгодити деталі. При цьому Анатолій Кінах виклав своє бачення цього законопроекту.

«Чітке розуміння на високопрофесійному та міжнародному досвіді, яка існує різниця між рекламою та інформацією. Ті держави, що хотіли зупинити зростання темпів споживання тютюну на основі збільшення акцизів, митних ставок, мали результат із точністю до навпаки – споживання неякісних тютюнових виробів. Тому саме цей закон повинен перевести цю політику в цивілізовану складову», – вважає Анатолій Кінах.

Тим часом радник Президента Ганна Герман вірить, що Віктор Янукович підтримає законопроект про повну заборону реклами тютюну. Про це вона сказала «Телекритиці».

Регулярно курять в Україні близько 29 відсотків осіб віком понад 15 років.

Такими є офіційні дані. При цьому МОЗ констатує зменшення кількості курців. Протягом останнього року вона скоротилася в Україні на понад два відсотки. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, повну заборону реклами цигарок підтримує 70% населення України.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG