Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз заохочує Белград і Приштину продовжити діалог


Белград – Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та комісар у справах приєднання до Євросоюзу Штефан Філе завершили дводенний візит до Белграда й Приштини. Від керівників Сербії і Косова Брюссель вимагає, зокрема, поглибити політичні реформи й продовжити двосторонні переговори щодо врегулювання відносин.

Сербія перебуває на доброму шляху, але ще рано говорити про те, чи до кінця цього року вона здобуде статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Це найбільше залежить від самої Сербії. А точніше – від перебудови політичної системи та від співробітництва з Міжнародним трибуналом у справах колишньої Югославії. Такого висновку доходять сербські оглядачі на підставі заяв, зроблених після розмов у Белграді.

Жозе Мануель Баррозу і Штефан Філе зустрілися з президентом Борисом Тадичем та іншими урядовцями.

Саме під час їхнього перебування в Белграді надійшла інформація про те, що головний прокурор Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії Серж Браммерц дав негативну оцінку співробітництву сербського уряду з цією інституцією. У звіті, який він надіслав до Ради безпеки ООН, Браммерц зазначає, що стратегія Белграда у зв’язку з розшукуванням обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів була безуспішною.

Президент Сербії Борис Тадич (справа) та Жозе Мануель Баррозу, Белград, 19 травня 2011 року
Президент Тадич сказав високопоставленим посадовцям Євросоюзу, що його влада прагне завершити програму співробітництва з Гаазьким трибуналом та що відповідні органи й служби постійно докладають зусиль для арешту розшукуваних. Йдеться про генерала Ратка Младича, колишнього командувача збройних сил боснійських сербів, та Ґорана Хаджича, колишнього голови самопроголошеної сербської республіки на території Хорватії.

Речник голови Єврокомісії Міхаель Карнічніґ уточнює: «Потрібно багато зробити щодо політичних критеріїв, коли йдеться про юридичну реформу, коли йдеться про боротьбу з організованою злочинністю й корупцією, коли йдеться – а це не на останньому місці – про співробітництво з Міжнародним трибуналом. Це дуже важливі й суттєві заходи, які треба реалізувати».

Вступ Сербії до Євросоюзу не обумовлений визнанням Косова

Керівники Євросоюзу зустрілися в белградському Будинку молоді й із кількома сотнями громадян, переважно студентів. Відповідаючи на запитання присутніх, вони зазначили, що вступ Сербії до Євросоюзу не буде обумовлений визнанням незалежності Косова. Однак Брюссель вимагає, щоб Белград і Приштина продовжили переговори про врегулювання практичних питань, від свободи пересування до реєстрації автомобілів та надання посвідчень громадянина.

Проєвропейська белградська влада сподівається, що Сербія до кінця року стане кандидатом на вступ до Євросоюзу. Це збільшило б шанси владної коаліції на парламентських виборах, які мають відбутися в першій половині наступного року. Баррозу та Філе підкреслили, що ключ для Європи лише в сербських руках.

В перебігу візиту до Приштини керівники Європейського Союзу, зокрема, наполягали на тому, що влада повинна гарантувати свободи й права всім громадянам, насамперед національним меншинам.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG