Доступність посилання

ТОП новини

Корвет почали будувати, але чекають грошей від народу


Київ – Міністр оборони Михайло Єжель закликав українців скластися на будівництво українського корвета і запевнив, що вже зробив у це свій особистий внесок. Експерти, які відзначають брак фінансування проекту «Корвет», не вірять в ефективність громадського збору коштів на його реалізацію. Ветерани ж українського флоту, які ініціювали збір коштів, вважають, що народна підтримка суднобудування в Україні має великі перспективи.

Сьогодні міністр оборони Михайло Єжель закликав українців добудувати корвет за народні гроші та запевнив, що вже виділив на це власний місячний дохід.

Ідеться про український проект будівництва серії сторожових кораблів класу «корвет», який був зупинений минулого року через брак бюджетних коштів. Однак днями Президент Віктор Янукович взяв участь у закладенні корпусу першого з українських корветів на Чорноморському кораблебудівному заводі в Миколаєві.

Деталі для закладної секції корвета на підприємстві почали виготовляти з березня. До цього тривали лише проектні роботи. Добудувати перший корабель планують у 2016 році. Для цього, за Концепцією державної цільової оборонної програми, потрібно два з половиною мільярди гривень – уже цього року.

Президент доручив міністрові фінансів Федору Ярошенкові знайти можливості для фінансування проекту, натякнувши, що в іншому разі може його звільнити.

«Фонд відродження українського флоту», який акумулює додаткові кошти для будівництва корвета, заснували ветерани ВМФ України. Збір коштів лише розпочався, і сума на рахунку фонду незначна, але згодом він може профінансувати суттєву частку будівництва, говорить один із засновників фонду, ветеран українського флоту Мирослав Мамчак.

«Щоб збудувати перший корвет без допомоги держави, а він найдорожчий, – кожен українець має здати по 70 гривень – і корвет вийде в море. Для цього має бути правильно організована робота, створена система громадського контролю за коштами, а інформація про проект доведена до кожного мешканця», – каже він.

Збір коштів на корвет – це знущання над українцями – експерт

Поновлення робіт для створення українського військового корабля є позитивним знаком, однак нині немає системи ефективного фінансування проекту ні з боку держави, ні з боку громадського фонду відродження флоту, говорить керівник асоціації «Українські оборонні технології» Володимир Грек.

«Реально уряд не підготував якісь заходи для того, щоб проект почав розвиватися вже цього року. Мінфінові треба значно посилити фінансування, оскільки цього року кошти на корвет закладені у спецфонді бюджету, з якого українська промисловість майже ніколи їх не отримує», – каже Володимир Грек.

«Що ж до збору внесків на будівництво, то це фікція. Така ідея є образою українців, враховуючи їхню низьку зарплатню», – наголошує він.

Експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Дмитро Богданов констатує, що після урочистостей із закладанням корпусу першого корабля фінансування проекту не зазнало змін. На його думку, Україна має передбачити витрати на будівництво окремим рядком у загальному фонді бюджету. В разі оперативного надходження коштів миколаївські корабели здатні збудувати корвет навіть за три роки, причому в такому разі витрати на нього зменшаться, вважає експерт.

Загалом у рамках проекту «Корвет» планується збудувати 10 кораблів загальною вартістю понад 16 мільярдів гривень. Як заявили у Міноборони, Україна відмовилася від оснащення військових кораблів російським озброєнням, тож на них буде використане устаткування провідних європейських виробників.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG