Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Медведєв уже супергерої коміксів


Прага – Новий комікс із героїзованими російськими лідерами – Володимиром Путіним та Дмитром Медведєвим – заполонив інтернет. Автори цих малюнків сподіваються оживити політичні дебати перед президентськими виборами в Росії наступного року. Але дехто з числа тих, хто бачив цей комікс, підозрюють, що робота була виконана за вказівкою Кремля.



Російський прем’єр-міністр Володимир Путін, одягнутий в кімоно з чорним поясом, поспішає, щоб врятувати автобус, який хочуть підірвати бомбою терористи «Аль-Каїди». Допомагає йому боротися з ворогом одягнутий у ведмежу шкіру Дмитро Медведєв. Сайт superputin.ru подає цей комікс під назвою «Людина як усі». Його проглянули вже понад 3 мільйони відвідувачів.

Успіх коміксу – перше, що викликає підозри про безпосередній стосунок до його розміщення в інтернеті людей від влади у Кремлі. Наступного березня в Росії стартують президентські вибори. Гумористична концепція коміксу знайшла чимало прихильників, бо росіянам уже остогидла чиста політика.

«Потішно, і я б сказав, такий собі постмодернізм. Тому що тут дуже багато цитат, алюзій. Хоча б тому, що замальовка Москви – це британське посольство», – каже аналітик Микола Петров.


Дія коміксу відбувається в Москві «за рік до кінця світу», до виборів 2012 року. Сюжет базується на американському фільмі 90-х «Швидкість». Виділяється володіння Путіним дзюдо та захоплення Медведєвим технологічними новинками на зразок «айпаду» на ніжках, котрий допомагає знешкодити бомбу «Аль-Каїди». Далі на автобус нападає натовп зомбі, які кричать «Дай нам вибрати губернаторів», «Свободу Ходору», «Поверни нам НТВ»…

Автор коміксу клянеться , що він зробив усе сам і без грошей

Сергій Каленик, автор цього коміксу, переконує, що зробив його за два тижні і безкоштовно, та що мав на меті оживити, як він каже, «гнітючу політичну ситуацію в Росії».

Хоча чимало критиків уже заявили про свої підозри про зв’язок автора з Кремлем.

«На мою думку, це тупе замовлення! Якраз від Суркова!» – каже один із коментаторів в інтернеті, маючи на увазі заступника керівника адміністрації президента Росії.


Той же аналітик Микола Петров зазначає: «Або ж він (Каленик) каже правду, і це, швидше за все, заявка на те, щоб включитися в кампанію і отримати гроші й продовжити ці малюнки далі. Або ж це не зовсім так, і, може, не прямо, але перед виборами вирішує певні політичні завдання. І вже тим більше виглядає дивною та частина, котра зачіпає громадянське суспільство».

А Станіслав Белковський, якого зараховують до прокремлівських експертів, заперечує причетність до цього коміксу державних структур, і зауважує, що це просто ще одна спроба нажитися на високому рейтингу популярності Путіна.

Цей комікс не є рідкісним у низці нових технологічних трюків на тему Путіна. Російський політик також з’явився у відеогрі на Vkontakte, російському варіанті Facebook, де Путін зображений як озброєна і рішуча головна дійова особа в хакі та з командним голосом.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG