Доступність посилання

ТОП новини

Вільний продаж землі: крок до інвестицій – чи до революції?


Київ – До чого може призвести вільний продаж землі в Україні? Автори законопроекту про продовження мораторію на продаж земель аграрного призначення стверджують, що «до концентрації земель у руках іноземців та революції». З іншого боку, представники парламентської більшості та уряду вважають ринок землі основою для припливу інвестицій у село та модернізації аграрного сектора. Однак і ті й інші констатують, що тіньові схеми продажу сільськогосподарських угідь в Україні далі діють.

Три чверті власників орної землі в Україні, більшість із яких отримали паї від держави, проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Таку статистику наводить автор законопроекту про продовження мораторію, народний депутат Юрій Кармазін.

За його словами, в нинішніх умовах вільний її обіг в Україні загрожує національній безпеці.

«Будь-яка війна має на меті захоплення території. Україна ж ризикує віддати її без війни. Наступна революція може бути земельною, якщо влада дозволить продаж землі іноземцям. Селянам потрібно зовсім інше: підтримка держави, отримання сучасної техніки у лізинг, сучасні технології», – переконаний депутат.

Земля як товар стимулює економіку – Лук’янов

Юрій Кармазін не виключає, що продаж землі може бути вигідним для країни у певний час і за певних умов, однак наголошує, що в Україні ці умови ще не настали.

Інший народний обранець, б’ютівець Володимир Яворівський, прогнозує, що сьогодні вільний продаж землі збагатить лише 200 осіб в Україні, решта стануть ще біднішими.

Протилежної думки дотримується депутат-регіонал Владислав Лук’янов, який переконаний, що в умовах вільного ринку аграрні землі виконують цілу низку важливих функцій у економіці.

«Земля як товар може бути і заставою, і аргументом для залучення інвестицій, і джерелом фінансування агропідприємства, і основою для використання більш сучасних технологій. Нинішня ж ситуація консервується тими, хто заробляє на тіньових схемах обігу землі. Якщо не врегулюємо ситуацію, отримаємо не вигідний ні селянам, ні державі чорний ринок чорнозему, пробачте за каламбур», – каже регіонал.

Система регулювання обігу землі вже вибудовується, і вона зможе звести до мінімуму зловживання на земельному ринку, говорить радник міністра аграрної політики, голова державного підприємства «Земельний фонд» Сергій Святко.

«Триває спільний зі Світовим банком проект, який передбачає видачу актів на землю та внесення інформації про ділянку до земельного кадастру. Етапом цієї роботи є підготовка законопроекту про земельний кадастр, який нині фахівці визнали найкращим у Східній Європі. Проект, який триває, передбачає безоплатний доступ до інформації про кожну земельну ділянку в інтернеті», – каже урядовець.

Раніше Радіо Свобода наводило інформацію Світового банку про те, що у 2010 році цей проект реалізовувався із суттєвим відставанням від графіку.

Іноземні власники землі не є загрозою для України – експерт

Мораторій на вільний обіг землі сільськогосподарського призначення завершиться не раніше 2012 року і лише після того, як будуть ухвалені необхідні закони про ринок землі та земельний кадастр, пояснює експерт з аграрних та земельних питань центру Разумкова Володимир Жмуцький. Обидва законопроекти вже подані до парламенту, а закон про земельний кадастр вже ухвалений у першому читанні. Тож саме розгляд цих документів спричинив дискусії довкола наслідків вільного продажу орних земель, вважає експерт.

На думку Володимира Жмуцького, ці наслідки будуть сприятливими для аграрного сектору, за умови належного законодавчого регулювання ринку.

«Чи зможуть купувати землю іноземці, питання дискусійне, але не критичне. Адже й нині вони беруть землю в оренду, і найбільші агрохолдинги в Україні є іноземними або зі змішаним капіталом. Тож матимемо просто зміну форми власності. Вже 20 років поспіль ті, хто продовжує мораторій, говорять про можливі загрози. Але за час мораторію село не стало жити краще. З іншого боку, продаж у визначених законом межах буде корисним для економіки», – підсумовує експерт.

На його думку, ринок землі є невід’ємною передумовою розвиненої ринкової економіки європейського зразка.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG