Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі студенти «побились» із Табачником


Акція протесту студентів «Проти деградації освіти», Донецьк, 25 травня 2011 року
Акція протесту студентів «Проти деградації освіти», Донецьк, 25 травня 2011 року

Донецьк – У середу студентство знову протестувало проти ухвалення законопроекту «Про вищу освіту». У Житомирі, Дніпропетровську, Луганську, Львові та інших містах студенти не задоволені проектами закону і вважають їх шкідливими для вищої освіти. Щоб довести це, донецькі студенти показали театралізовану акцію-бій студентів із міністром освіти Табачником за право навчатись у виші.

Близько півсотні студентів у Донецьку під час мітингу в рамках всеукраїнської кампанії «Проти деградації освіти» влаштували імпровізований бокс на рингу з міністром освіти та науки Дмитром Табачником.

«Студенти – бюджетник і контрактник – для того, щоб вступити до університету, замість просто загального незалежного оцінювання, тепер мають пройти ще два бар’єри – середній бал атестату і вступний іспит. Проти чого і боролися врешті-решт. Тому студенти вступають в гіперболізований бій з міністром освіти Табачником», – розповів про суть дійства один із його учасників, представник руху «Відсіч» Борис Решетняк.

«Міністр» відправляє молодих людей в «нокдаун» після кожного підвищення вартості навчання. Зрештою студенти, бюджетник і контрактник, об’єднуються і разом б’ють імпровізованого «міністра». Така акція перед Донецькою облдержадміністрацією викликала занепокоєння місцевої влади. Завідувач сектору управління освіти і науки Ігор Селезньов намагався перервати дійство і звинуватив студентів у маніпуляціях.

«Вимоги молоді всі практично враховані в новій редакції закону і по суті цей мітинг і йому подібні – це демагогія. Закон про вищу освіту – це тільки привід привернути до себе увагу», – сказав Селезньов.


Проти комерціалізації освіти

Між тим, студенти кажуть, що 15 травня їхній представник демонстративно вийшов із комісії, яка доопрацьовує законопроект, через те, що студентські вимоги ігноруються. Студенти виступають проти скорочення кількості бюджетних місць у вишах, підвищення вартості навчання і комерціалізації галузі.

Окрім студентства, від упровадження законопроекту можуть потерпати і викладачі, сказав Радіо Свобода учасник акції, викладач математики Донецького технічного університету Тарас Васильєв.

«Якщо зараз ухвалити закон, необґрунтований, то можуть бути дуже погані наслідки. І це вже зараз відчувається. Тому що студентів, які вступають цього року до вузу, реально мало, – пояснив викладач. – А у нас прив’язана кількість викладачів до кількості студентів. Це означає, що викладачів стане менше, люди залишаться без роботи».
Студенти і викладачі вимагають змінити керівний склад Міністерства освіти, яке просуває шкідливий, на їхню думку, законопроект. Міністр освіти і науки Дмитро Табачник вже відреагував на студентські протести. Він заявив, що акції проти нього фінансують іноземні фонди, а студенти за гроші намагаються «дискредитувати очевидні речі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG