Доступність посилання

ТОП новини

Українські і грузинські митці відкривають «спільну душу»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Київ – Напередодні Дня незалежності Грузії у Києві стартував українсько-грузинський арт-проект. Він триватиме до 5 червня і ознайомить усіх охочих із грузинським музичним, візуальним та кіномистецтвом. Для цього до української столиці приїхали художники-лялькарі та музиканти з різних міст Грузії. У планах організаторів – провести також дні української культури у Тбілісі восени цього року.

Проект «Україна – Грузія: два серця, одна душа» складатиметься з виставки ляльок сучасних грузинських художників, концертів гуртів «ReggaeON» із міста Руставі та «City Life» із Тбілісі, а також лекцій про сучасне мистецтво Грузії. Завершиться дійство показом стрічок двох режисерів: грузинського Зази Урушадзе та українки Ірини Правило, яка зняла фільм за мотивами оповідання Нодара Думбадзе.

Куратор та організатор проекту Ірина Архипенко розповідає: все почалося з ідеї організувати в Києві виставку грузинських ляльок.

«До останнього моменту я не знала, що із цього всього вийде, – зізнається вона. – Навіть квитки артистам, що прилетіли, купували вчора в останню хвилину, за пару годин до закриття каси, тож вони вчора ще навіть не знали, чи прилетять сьогодні до Києва».

Як зазначила Ірина Архипенко, за умов браку коштів на реалізацію проекту гурти, що прилетіли в українську столицю, погодились виступити безкоштовно.

Це підтвердив учасник гурту «ReggaeON» Міхеїл Іяшаґашвілі.

«Я взагалі-то вперше в Україні. Ми виступимо сьогодні і завтра. Все буде робитися тільки «по дружбі», – наголошує музикант.

Фестиваль – до днів Незалежності

Такий фестиваль грузинської культури є доволі помітною подією для Києва, де мешкають представники грузинської діаспори, вважає Олександр Бригинець, голова постiйної комiсiї Київської міської ради з питань культури та туризму.

Окрім того, переконаний він, проект привабить також і тих українців, які цікавляться культурою Грузії: «Це одна з небагатьох країн, з якою Україна ніколи не воювала».

Відповідно до задуму організаторів, перша частина фестивалю фактично розпочинається на день незалежності Грузії 26 травня. Пізніше, як зазначила куратор проекту Ірина Архипенко, такий же фестиваль, тільки української культури, відбудеться у Тбілісі.

До Грузії організатори планують повезти українські ляльки, фільми і концерти, а також роботи фотохудожників. Відкриття другої, «грузинської» частини арт-проекту, за словами організаторів, планується після дня незалежності України.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG