Доступність посилання

ТОП новини

Про подвійну мораль «російських общин»


Нещодавно був в Одесі. Цвітуть акації і каштани, гуляють засмаглі одеситки (і коли тільки встигли?), гудуть кораблі в порту. Чудове місто! Пейзаж урізноманітнював червоний прапор на одному з будинків неподалік порту.

А в готелі на Приморському бульварі поруч з моїм номером побачив табличку. Вусатий дядько весь в орденах, а на його тлі великий хрест – на кшталт гітлерівського «Залізного хреста». Читаю напис під портретом: «У цьому номері зупинявся Карл Густав Маннергейм, президент Фінляндії, головнокомандувач Фінської армії під час Радянсько-Фінських війн 1939-1940, 1941-1944 рр.»

Отож, цей Маннергейм, за радянською класифікацією, що й зараз використовується істориками, журналістами і політиками в Україні і Росії, «поплічник Гітлера», який, уклавши в 1940 році «Берлінський пакт», у Другій світовій війні був союзник гітлерівської Німеччини, відправляв фінські війська спільно з нацистами воювати проти СРСР.

Але що це? Чому немає протестів одеської партії «Родіна», яка так активно бореться проти «українських нацистів»? А готель – лише за кількадесят метрів від Одеської міськради, де засідає лідер «Родіни» Марков та солідна партійна фракція. Не вірю, що вони не знають, як в Одесі «прославляють нацистського поплічника».

А можливо, причина в тому, що кілька років тому сам Путін покладав вінок до пам’ятника фінського фельдмаршала, який тривалий час був союзником Гітлера.

У тій же Одесі мій севастопольський колега Сергій Кулик розповів, що нещодавно святу севастопольську землю топтали натовські черевики американських військових фахівців.

Топтали більше тижня, але жодна собака не гавкнула, так тихо вони це робили. І хоча інформація про підступних ворогів просочилася на сайти проросійських активістів, вони теж на акції спротиву народ не підняли і самі сидять тихенько, навіть нікого не засуджують за таке підле злодійство – американські, натовські черевики на землі легендарного Севастополя.

А пояснення просте. Виявляється, натовці працювали на Чорноморському флоті Росії. Американські фахівці допомагали російським морякам готувати єдиного підводного човна ЧФ Росії для участі у міжнародних (натовських) навчання рятувальних сил «Болд Монарх-2011».

Тепер зрозуміло, чому «Руський блок» і всі місцеві «російські общини» позасовували язики в одне місце і тихенько сидять – як і «Родіна» в Одесі. Певно, з Москви команда така була – сидіти і мовчати. А може, самі додумалися.

От і вір після цього у те, що в червонопрапорній Одесі не люблять гітлерівських посіпак, а в червонопрапорному Севастополі – натовські черевики…
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG