Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія завдала удару по «Південному потокові» і підтримала Україну (європейська преса)


Прага – Європейські видання інформують, що Євросоюз не бачить для себе у російському проекті газогону «Південний потік» якогось «головного пріоритету». Оглядачі у зв’язку з цим зауважують, що реалізація цього російського енергетичного плану могла б «негативно виплинути на економіку й політику України». У пресі наводиться ще один факт байдужого ставлення Росії до України, цього разу під час спільних російсько-українських військово-морських навчань «Фарватер миру-2011». Газети також попереджають, що Росія спеціально затягує газові переговори з Україною до перших холодів. Експерти також аналізують можливі наслідки зняття Україною експортних квот на зерно.

Брюссельське видання EUObserver повідомило, що Євросоюз не надав, як очікували у Москві, пріоритетного значення російському проектові газогону «Південний потік». Презентація цього енергетичного плану відбулася в Брюсселі в середу. Представники «Газпрому», міністр енергетики Росії Сергій Шматко, керівник проекту «Південний потік» Марсель Крамер не лише доводили переваги свого нового газового породження, але й знову застерігали Брюссель, що у разі відсутності поступок ЄС у принципах розподілу між постачальниками й транспортувальниками енергоносіїв та законодавчого тиску на учасників нового російського газового проекту можливі «газові безлади». У відповідь присутній на презентації «Південного потоку» єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що для Брюсселя є пріоритетним європейський варіант південного газового коридору, а саме проект «Набукко». Він також наголосив, як інформує кореспондент EUObserver Валентина Поп: «...ми підтримуємо деякі проекти більше тому, що вони є прозорими... це не є нашим головним пріоритетом, хоча ми й не збираємося накладати на його реалізацію якихось нерозсудливих регулятивних вимог». За словами Еттінґера, проект «Південний потік» на сьогодні не відповідає вимогам ЄС у двох критеріях: «різноманіття маршрутів та контрагентів.Країни ЄС, які вже залучені в проекті «Південний потік», мусять діяти згідно з правилами ринку Європейського Союзу. У статті йдеться і про те, що Росія намагається монополізувати так званий південний газовий коридор, реалізація нею «Південного потоку» «призвела б до негативних наслідків для економіки і політики України, бо тоді вона б зменшила б свою частку у транзиті газу з Росії до Європи».

Російська «Нєзавісімая газета» інформує про те, що російсько-українські морські навчання «Фарватер миру 2011» скорочені, бо ціла група російських військово-морських кораблів покинула ці «братні» маневри і подалася на спільні з НАТО навчання «Боулд монарх» поблизу берегів Іспанії. Цим було зірвано ходові випробовування єдиного українського підводного човна в Чорному морі «Запоріжжя». Колишній командувач Чорноморського флоту Росії Володимир Комоєдов сказав, що цим кроком Росія «кинула» українців: «...нашому керівництву виявився ближчим альянс НАТО, який бомбардує Лівію з Іспанії, а ми з ними спільні маневри проводимо».

«Нєзавісімая газета» також повідомила про зустріч 25 травня увечері голови РАО «Газпром» Олексія Міллера з Президентом України Віктором Януковичем. Росія, як виглядає, й надалі затягує газові переговори, пов’язуючи їх із тиском на Україну з метою змусити вступити до Митного союзу під егідою Москви. У Кремлі вже сердито попередили Януковича про небажаність укладення Києвом угоди про асоціацію з ЄС. Аналітики не виключають, що в Москві сподіваються затягнути процес газових переговорів з Україною до початку опалювального сезону, коли у Києві стануть податливішими до російських пропозицій. Як виглядає, і запланована на кінець червня нова зустріч президентів нічого нового в газових стосунках не прояснить.

Лондонська «Файненшел Таймз» повідомляє, що Україна зняла експортні квоти на зерно. Це, на думку експертів, призведе до зниження світових цін на цю продукцію, які виросли останнім часом під впливом прогнозів щодо очікуваних цього літа посух у Західній Європі та на півдні США. У світі гостро критикували ці експортні квоти України.Президент України підпише ухвалений минулого тижня закон про нові експортні мита на українське зерно від 9 до 14 відсотків, які почнуть діяти вже з січня 2012 року. Кореспондент лондонського видання Роман Олеарчик звертає увагу на те, що біржові зернові брокери у Києві позитивно відреагували на зняття експортних квот на зерно, бо залишилося дуже мало часу для звільнення і зачищення зерносховищ від понад 6 мільйонів тонн торішнього врожаю, коли очікується новий у понад 40 мільйонів тонн. Україна мусить експортувати понад 20 мільйонів тонн зернових.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG