Доступність посилання

ТОП новини

Стратегія розвитку Києва: наздогнати Прагу, перегнати Москву


Президент України Віктор Янукович представив Стратегію розвитку Києва до 2025 року, Київ, 26 травня 2011 року
Президент України Віктор Янукович представив Стратегію розвитку Києва до 2025 року, Київ, 26 травня 2011 року

Київ – Українська столиця отримала проект стратегії розвитку на 15 років. До його створення долучилися Київська міська адміністрація, центральні органи влади, українські та закордонні експерти. Якщо вірити проекту, за півтора десятиліття Київ має наздогнати за рівнем добробуту європейські столиці, оновити свою транспортну систему та стати привабливим для туристів. Однак незалежні фахівці вважають цю стратегію неефективною, а прогнози – малореальними.

Кияни житимуть в середньому на сім років довше, їхні статки та умови життя покращаться удвічі, затори у місті зникнуть за рахунок автомобільних розв’язок та тунелів, а центральні вулиці заповняться туристами. Таку привабливу картину малює проект Стратегії розвитку Києва до 2025 року, яку в четвер презентували перші особи держави та керівники столиці.

Успішний розвиток Києва позитивно вплине на міжнародний імідж України та стане основою для подальших реформ у комунальному секторі інших українських міст, заявив, презентуючи проект стратегії столиці, Президент України Віктор Янукович.

«Обличчя України визначає ситуацію в усій державі. Тут розташовані посольства іноземних держав, представництва закордонного бізнесу та міжнародних організацій. Тому саме Київ є визначальним для нашої міжнародної репутації. Окрім того, наведення порядку в державі починається зі столиці. Її модернізація стане пілотним проектом, основою для модернізації решти держави. Я беру на себе зобов’язання реалізувати цей проект на належному рівні», – пообіцяв Президент.

Розробники стратегії, серед яких і представники влади, і провідні українські та міжнародні економічні експерти, основними принципами розвитку Києва у найближчі 15 років називають залучення громадськості до ухвалення рішень, використання інновацій, економіку та збереження архітектурної, культурної унікальності.

Кошти, необхідні для такого розвитку, місто візьме в інвесторів, а крім того – отримає за рахунок особливої системи оподаткування, заявив Радіо Свобода голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.

«Пріоритет для реалізації стратегії – це розвиток у столиці різних напрямків бізнесу. Щодо відносин із державним бюджетом: вже є доручення Президента України про перегляд розподілу податкових коштів у Києві, – каже він. – Найімовірніше, що з 2012 року столиця, як і раніше, отримуватиме 100% прибуткового податку з громадян. Окрім того, ми отримаємо право на власні міські податки, невеликі, але відчутні для бюджету міста, подібні до тих, які вже використовуються у столицях розвинених держав».

Олександр Попов наводить два сценарії розвитку столиці. За першим із них, якщо економіка Києва зростатиме нинішніми темпами, за півтора десятиліття місто за рівнем добробуту стане таким, як Прага, Варшава чи Будапешт – сьогодні. Інший, оптимістичний сценарій, який вимагає сприятливих умов для бізнесу та припливу капіталу, передбачає, що українська столиця зрівняється зі східноєвропейськими за зростанням економіки, рівнем комфорту і привабливості для туристів, залишивши позаду Москву.

Стратегія не має механізмів для обіцяного стрімкого розвитку – експерт

Між тим, частина фахівців низько оцінює якість проекту розвитку Києва. Зокрема, експерт з урбаністики корпорації «Гардарика» Костянтин Матвієнко вважає, що документ не містить реальних механізмів для заявленого у ньому збільшення рівня добробуту і туристичної привабливості.

«Туристична привабливість ґрунтується на історичних пам’ятках, проведенні культурних, спортивних та інших масових заходів та інфраструктурі для обслуговування туристів, – зазначає він. – Пам’ятки у Києві руйнуються, інфраструктуру не розвивають і не створюють умов для цього. Добробут – базується на прибутковому виробництві. Стратегія не пропонує нових, орієнтованих на експорт високотехнологічних виробництв. Щодо вдосконалення системи управління містом – документ теж не дає чіткої інформації. Не слід було такий низькоякісний документ виносити на люди і підставляти Президента, який його озвучував».

Проект стратегії розвитку Києва до осені цього року доопрацюють, деталізують і розпочнуть його реалізацію – таке доручення Віктор Янукович дав урядові та київській міській владі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG