Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна» звертається до ЮНЕСКО на захист Десятинної церкви


Голова політичної ради «Нашої України» Валентин Наливайченко направив звернення до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася довкола Десятинної церкви і силами цієї міжнародної організації вплинути на владу Києва, повідомили в прес-службі партії.

«Велику тривогу української громадськості викликали нещодавні спроби початку незаконних будівельних робіт на місці, де зберігаються основи Десятинної церкви, зведеної у Х столітті. Змушений з жалем констатувати, що наші спроби отримати від міської влади і правоохоронних органів вичерпну інформацію про підстави і замовників таких дій досі не стали надбанням громадськості. Це значною мірою посилює виняткову стурбованість громади міста, а також всього українського суспільства», – йдеться в зверненні.

У «Нашій Україні» просять генерального директора ЮНЕСКО «особистим втручанням допомогти у спільному захисті культурної спадщини, яка має виняткове європейське і світове значення».

Біля фундаменту Десятинної церкви в Києві напередодні з’явилися будівельні вагончики. Люди, які їх привезли, не змогли показати документів, які б засвідчували, хто є власником цих вагончиків.

Водночас голова КМДА Олександр Попов запевнив, що жодних будівельних робіт на залишках фундаменту Десятинної церкви не відбудеться без наявності відповідних дозволів і документації. За його словами, наразі там продовжують роботу археологи.

19 травня конкурсна комісія з визначення подальшої долі залишків фундаменту Десятинної церкви в Києві визначила двох переможців конкурсу. Один із проектів, автором якого є Андрій Миргородський, передбачає накриття залишків фундаменту Десятинної церкви «скляним хрестом» та спорудження невеличкої каплиці, другий (автор Ольга Кругляк) передбачає будівництво великої середньовічної церкви.
Комісія запропонувала обом творчим групам об’єднатися для створення спільного варіанту.
XS
SM
MD
LG