Доступність посилання

ТОП новини

Після запровадження євро естонці стали ощадливішими


Рига – 1 січня 2011 року Естонія ввела в обіг єдину європейську валюту. Приєднання до зони євро вплинуло на фінансову поведінку пересічних естонці. Зокрема, вони стали ощадливішими. Жителі Естонії менше витрачають коштів, наразі більше роблять внесків на приватні депозити в банках. Також естонці погано звикають до євромонет, тому частіше розраховуються за товари та послуги банківськими картками.

Офіційна позиція керівництва Естонії полягає у тому, що країна виграла від приєднання до єврозони. Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп каже, що естонці задоволені введенням євро як додатковим гарантом стабільності економіки.

Наразі дані європейської статистичної агенції Eurostat свідчать, що перехід Естонії на євро збільшив індекс споживчих цін. Фінансовий аналітик Анніка Паабут вважає, що основною причиною зростання цін стало «округлення» вартості товарів та цін при переході з крони на євро.

Покупці стали раціональнішими

Дослідження, проведене «Swedbank», засвідчило, що впровадження євро вплинуло на фінансову поведінку естонців. Люди стали раціональніше витрачати кошти, робити заощадження і частіше розплачуватися за товари та послуги банківською карткою.

«За чотири місяці кількість розрахунків картками збільшилася більше ніж на 15%. У конторах також зменшилася кількість розрахунків готівкою. На мою думку, на цей фактор значною мірою впливає вага монет євро, які кожний відчуває у своїй кишені. Зручніше користуватися банківською карткою», – каже директор роздрібних послуг «Swedbank» Улла Іліссон.

За її словами, за три місяці цього року на 4% зріс обсяг внесків приватних клієнтів, отже естонці розуміють необхідність заощадження коштів.

Естонські споживачі стали більше часу витрачати на вибір товару, а жителі прикордонних районів взагалі їздять до Латвії й купують там у разі потреби дешевші меблі, алкогольні напої та тютюнові вироби.

Ностальгія за «старими» грішми залишається
Поки що в Естонії вартість товару на цінниках вказана у євро та кронах. Наразі більшість естонців досі, здійснюючи покупку, виходять із цін у кронах. У народі говорять про «нові» та «старі» гроші.

На думку генерального директора «Swedbank» Пріта Перенса, естонці за майже п’ять місяців впровадження євро ще не звикли до нової валюти.

«За останні двадцять років ми звикли порівнювати ціни в інших цифрах. Це приблизно так, як замість метрів почати вимірювати у футах. У принципі, довжина так ж сама, але одиниця інша. Думаю, що порівняння з кроною на деякий час залишиться, бо залишився емоційний зв'язок із «старими» грошима та й звичка також», – вважає Пріт Перенс.

Естонська фірма з обслуговування кредитів Lindorf у результаті дослідження виявила декілька типів естонських користувачів євро.

«Залежний тип» – люди, які легше роблять покупки, бачачи на ціннику менші цифри у євро, ніж у кронах. «Цінителі євро як міцної валюти» – це ощадливий і консервативний у витратах тип покупців.

Тип «зневірені споживачі» – люди, які у новій валютній ситуації почуваються невпевнено і тому обмежили споживання. Існує також «тип осіб, які розраховуються карткою». Вони вирішили відмовитися від використання готівки, бо розрахунки в євро для них виявилися складними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG