Доступність посилання

ТОП новини

Ірак проти цілковитого виведення військ США


До кінця року всі американські війська мають залишити Ірак. Однак іракський уряд, який запевняв, що має достатньо сил, щоб гарантувати власну безпеку, зробив поворот на 180 градусів. Тепер прем’єр-міністр Іраку стверджує, що певна кількість американських вояків усе-таки мусить залишитися.

Іракський прем’єр-міністр Нурі аль-Маліки на прес-конференції у Багдаді заявив, що шукатиме згоди парламентських і політичних кіл країни, щоб визначитись, чи вони підтримають його нову пропозицію, щоб американці залишалися в Іраку й після грудня поточного року – це погоджений термін виведення військ. Як заявив глава уряду: «Ми не матимемо цілковитої підтримки у цьому питанні, але якщо ми отримаємо 70 або 80 відсотків, то це хіба не буде волевиявленням народу? Хіба це не є демократією, за яку ми боролися?».

На думку оглядачів, це був дещо ризикований крок з боку прем’єр-міністра. Країну роздирає релігійна ворожнеча між прихильниками двох ісламських течій, між сунітами та шиїтами. Багато хто з сунітів, чия секта була при владі за часів правління Саддама Гуссейна, вважають американців окупантами.Як виглядає, радники аль-Малікі змінили версію.

Не вояки, а експерти

Відтак, американські вояки вже не називатимуться вояками, а радниками й технічними експертами. Тар Файлі, впливовий помічник прем’єр-міністра, даючи інтерв’ю репортерові телемережі CBS, сказав: «Якщо ми прагнемо будувати Ірак, нам потрібні спеціалісти, технічні експерти. Дивіться, у Німеччині нині повно американських експертів. У Туреччині багато експертів, і вони не окупанти. Японія теж переповнена американськими інженерами, експертами, навіть і війська там стоять – і нічого поганого в тому немає».

Однак проблема у тому, що для створення потужної коаліції з метою стати прем’єр-міністром, аль-Малікі обіцяв своїм політичним противникам домогтися виведення американських військ до кінця року.Тепер ці противники вимагають дотримання обіцянки.

Нині американський контингент в Іраку налічує 50 тисяч вояків. Нова домовленість між Вашингтоном і Багдадом передбачає, як повідомляють, що з них приблизно 20 тисяч військовослужбовців мали б залишитися в Іраку на невизначений час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG