Доступність посилання

ТОП новини

Президент Латвії ініціював розпуск парламенту


Рига – Президент Латвії Валдіс Затлерс вперше в латвійській історії ініціював розпуск Саейми (парламенту) країни. Причина такого кроку – серйозний конфлікт між судовою і законодавчою владою. Латвійський президент висловив обурення відмовою Саейми позбавити депутатської недоторканності парламентарія, підозрюваного у корупції, й звинуватив латвійських депутатів в обслуговуванні інтересів олігархів.

Увечері 28 травня Валдіс Затлерс звернувся з емоційною промовою до латвійського народу, в якій наголосив, що, керуючись 48 статтею Конституції Латвійської Республіки, він ініціює розпуск Саейми. Нинішній парламент був обраний у жовтні минулого року.

Керівник Латвії наголосив, що не повинно бути депутатів, які виявляють неповагу до суду. Валдіс Затлерс нагадав, що Саейма відмовилася затвердити на посадах високопрофесійних суддю та Генерального прокурора, які мають добру репутацію. Президент звинуватив латвійських парламентаріїв у потуранні інтересам олігархів.

«Помітні й інші вади. Ми бачили торгівлю посадами, палку боротьбу за пости замість того, щоб думати про свою державу, про її економічний розвиток. Посади роздавалися своїм, як завжди. Саейма не раз засвідчувала, що у першу чергу захищає не інтереси країни, а інтереси вузької групи чи навіть однієї людини», – зауважив президент.

Валдіс Затлерс обурений відмовою депутатів Саейми позбавити депутатської недоторканності одного з відомих латвійських бізнесменів Айнарса Шлесерса, підозрюваного у корупції. Проти нього прокуратура має намір порушити кримінальну справу.

Місцеві ЗМІ звертають увагу на те, що президент ініціював розпуск Саейми на тлі боротьби латвійських спецслужб із трьома латвійськими олігархами, підозрюваними у корупції – мером Вентспілса Айварсом Лемберґсом та депутатами Саейми Айнарсом Шлесерсом та Андрісом Шкеле.

Народ вирішить, чи потрібний йому такий парламент

Ініціюючи розпуск Саейми, Валдіс Затлерс подав відповідний запит до Конституційного суду. Згідно з латвійським законодавством, відтепер протягом двох місяців у Латвії має відбутися референдум про розпуск Саейми.

За словами голови Центральної виборчої комісії Арніса Цимдарса, день голосування може бути призначений на 30 липня. Цей референдум не вимагає кворуму: навіть якщо на виборчі дільниці прийде п’ятеро осіб і троє з них проголосують «за» розпуск парламенту, він вважатиметься розпущеним.

У цьому випадку упродовж двох місяців у країні повинні відбутися позачергові парламентські вибори. У разі, якщо латвійські громадяни проголосують проти розпуску парламенту, у відставку повинен піти президент.

Валдіс Затлерс пішов на цей безпрецедентний крок усього за декілька днів до президентських виборів, які відбудуться у Латвії 2 червня.

З огляду на те, що у нинішньому складі Саейма продовжуватиме роботу до референдуму, обирати наступного главу Латвії будуть депутати латвійського парламенту, розпуск якого й ініціював чинний президент.

Латвійська громадськість широко обговорює важливу подію у політичному житті країни. Поетеса Ліана Ланґа вважає, що Валдіс Затлерс «дав зелене світло» новій політиці у Латвії, яка базуватиметься на справжніх демократичних цінностях.

Вітають рішення Валдіса Затлерса й пересічні громадяни, які в неділю зібралися біля президентського палацу у Ризі, щоб підтримати президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG