Доступність посилання

ТОП новини

У середу ФІФА вибирає президента


Президент ФІФА Йозеф Блаттер
Президент ФІФА Йозеф Блаттер

Прага – У середу, 1 червня, в Цюріху, штаб-квартирі Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА), виберуть нового президента. Кандидатура залишилася одна: нинішній президент ФІФА Йозеф Блаттер зі Швейцарії. Президент Азійської конфедерації футболу Мохаммед бін Хаммам з Катару «знятий з дистанції». Довкола цих виборів киплять як спортивні, так і політичні пристрасті за участю відомих спортсменів і політиків.

Після рішення ФІФА провести чемпіонат світу з футболу 2022 року в Катарі, представники Англії та США, чиї заявки програли на виборах господарів чемпіонатів світу 2018 і 2022 років, висловили серйозні претензії до Йозефа Блаттер і ФІФА в цілому, вважаючи ці вибори нечесними.

Американець Чак Блейзер, генеральний секретар Конфедерації футболу Північної і Центральної Америки та країн Карібського басейну звинуватив Мохаммеда бін Хаммама та Джека Ворнера, президента американської конфедерації та віце-президента ФІФА, у спробі підкупу представників країн Карібського басейну.

В Англії також заявили, що у ФІФА купівля голосів на виборах – це буденна справа. А бін Хаммам тут же заявив, що й сам Блаттер має бути включений у число фігурантів справи про купівлю голосів. Комітет ФІФА з етики негайно відкрив справу… проти президента ФІФА. Сам Блаттер напередодні недільного засідання комісії ФІФА з етики нічого коментувати не хотів, хоча напередодні різко заявив: «Перестаньте казати, що ФІФА є корумпована! ФІФА не є корумпованою, безсумнівно ні!».

У справу втрутився навіть прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, який гаряче і різко висловився на підтримку Блаттера. Путін назвав «повною дурнею» звинувачення на адресу президента ФІФА і заявив про підтримку його кандидатури на виборах 1 червня. Сам Путін формально у ФІФА не голосує.

Президент УЕФА Мішель Платіні делікатно здивувався: «Рішення ФІФА розпочати розслідування стосовно чинного президента – це пікантний момент», – заявив француз. Утім, в УЕФА ще не стихло відлуння скандалу щодо рішення проводити чемпіонат Європи з футболу в Україні і Польщі у 2012 році, коли Італія, Хорватія і представники Кіпру заявляли, що український член УЕФА Григорій Суркіс нібито купив голоси для такого рішення УЕФА. Цей неприємний спалах Платіні вдалося погасити, як й ініціативу Києва щодо зміщення Суркіса з посади президента Федерації футболу України. Тут УЕФА допомагав і Блаттер.

У неділю на засіданні комісії ФІФА з етики проти бін Хаммама і Джека Ворнера вирішено розпочати розслідування щодо підозр у корупції. Бін Хаммам зняв свою кандидатуру з виборів президента 1 червня. Тут же комісія з етики виправдала нинішнього президента ФІФА Йозефа Блаттера, якого також звинувачували у корупції.

ФІФА непрозоро орудує великими грошима

Блаттер керує ФІФА з 1998 року і переобирався вже двічі. Один із його головних козирів – фінансове процвітання ФІФА. За чотири роки загальний фінансовий прибуток ФІФА складав понад 4 мільярди доларів, витрачено з них три з половиною мільярди, а прибутки склали понад 600 мільйонів доларів. Напередодні нових виборів Блаттер, як кажуть експерти, і «чистилище» пройшов, і конкурентів прибрав зі шляху.

Чимало фахівців та аналітиків, як у ФІФА, так і за його межами, вважають, що організація діє непрозоро, особливо у фінансах, ніякого контролю ззовні немає. Чи не є це благодатним ґрунтом для корупції? Як цього разу Йозеф Блаттер утримається при владі? Хіба що пообіцяє кардинальні реформи ФІФА. Він уже обіцяє, що вчетверте вже не буде висувати свою кандидатуру.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG