Доступність посилання

ТОП новини

Захист Ходорковського вітає рішення Страсбурзького суду


Прага – Європейський суд з прав людини у Страсбурзі визнав Росію винною у порушенні прав колишнього російського нафтового магната Михайла Ходорковського. Це стосується умов і термінів його утримання під вартою, а також низки процедурних питань. Хоча суд у Страсбурзі відмовився визнати справу Ходорковського політичною, захист колишнього керівника ЮКОСу задоволений таким рішенням. А представник Росії у Європейському суді відразу ж заявив про наміри оскаржити це рішення.

Відтоді як у 2003 році заарештували одного з найбагатших людей Росії Михайла Ходорковського, критики вважають, що це було помстою за його політичні амбіції і незгоду з тодішнім президентом Росії Володимиром Путіним. Ходорковський і його діловий партнер Платон Лебедєв були ув’язнені за обвинуваченнями у здирництві та ухилянні від податків. Другий суд на ними у грудні 2010 року продовжив термін за ґратами до 2017 року. Минулого тижня суд у Москві скоротив тюремний термін на рік і він складатиме 13 років. Обидва бізнесмени відкидають свою провину.

Суд у французькому Страсбурзі у вівторок зобов’язав Росію виплатити Ходорковському 24 тисячі євро судових витрат та збитки за порушення прав, включно з утриманням під вартою в «нелюдських» і «принизливих» умовах. Суд також визнав арешт Ходорковського у 2003 році незаконним, як і продовження його перебування під вартою до суду. Однак Європейський суд відхилив вимогу колишнього російського магната визнати його судове переслідування в Росії політично вмотивованим.

Суд у Страсбурзі зауважив, що хоча є «певні підозри» щодо мотивів, чому російська влада порушила справу проти Ходорковського, твердження про політичні мотиви висунутих проти нього звинувачень повинні підкріплятися неспростовними доказами, котрих так і не було надано.

Судді також дійшли висновку, що участь у політичному житті тієї чи іншої країни не гарантує юридичного імунітету. У протилежному випадку будь-хто, котрий опинився б у становищі Ходорковського, міг би зробити аналогічну заяву, і тоді судити таких людей було б практично неможливо. Всі висунуті проти Ходорковського звинувачення були розглянуті належним чином і відповідають Європейській конвенції про захист прав людини, констатував суд у Страсбурзі.

Представник Росії заявив про намір оскаржити постанову

Адвокат Ходорковського Каріна Москаленко заявила журналістами, що задоволена рішенням Європейського суду. «Ми чекали цього сім років. Сьогодні ми дуже задоволені і вітаємо це рішення Європейського суду», – зауважила вона.

Москаленко також назвала це судове рішення «важливим кроком на шляху остаточного відстоювання прав Ходорковського».

Скаргу захист Ходорковського подав у Страсбург ще в лютому 2004 року і потім доповнив ще кількома проханнями.

Рішення Європейського суду вступає в остаточну силу через три місяці після ухвалення і до цього часу Росія має його виконати чи оскаржити.

Представник Росії у Європейському суді відразу ж заявив, що має намір оскаржувати постанову у справі Ходорковського.

Застереження має і відома російська правозахисниця Людмила Алексєєва, яка висловила розчаруванням тим, що суд над Ходорковським не кваліфікували як політичний. На відміну від європейських судів, нещодавно правозахисна організація «Міжнародна амністія» визнала колишнього російського нафтового магната в’язнем сумління.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG