Доступність посилання

ТОП новини

У Європі утримуються купляти імпортовані з Іспанії овочі


Будапешт – В угорському місті Дебрецені керівники аграрних відомств Євросоюзу, серед іншого, у вівторок радилися про те, як уникнути ситуації, що склалася в німецькому місті Гамбург, де виявлені масові отруєння овочами, а півтора десятка осіб померли від небезпечної інфекційної хвороби. Свою тривогу, зокрема, висловив представник Австрії, де зафіксовано два випадки інфекційного захворювання внаслідок споживання імпортованих з Іспанії овочів. Згодом виявилося, що огірки з Піренейського півострова останнім часом постачали також до Чехії, Швеції, Данії, Англії, Голландії і Швейцарії, де вже виявлені хворі.

Трагедія, що сталася останніми днями у німецькому Гамбурзі, була наскрізною темою інформативної дводенної зустрічі в Дебрецені. Преса повідомляє про 1200 осіб, котрі отруїлися через споживання овочів і 15 смертельних випадків.

Через погіршення епідеміологічної ситуації саміт спішно залишив аграрний міністр Німеччини, виїхавши додому на надзвичайну нараду свого уряду.
Заступник державного секретаря Міністерства сільського господарства Німеччини Дітріх Ґут лише повідомив, що його країна здійснює активну перевірку, де і яким чином сталося зараження, адже Іспанія вже висловила свій протест, стверджуючи, що не поставляла за кордон інфікованих овочів.

Запобіжні заходи в Західній Європі

Тим часом в Австрії до лікарні потрапили двоє туристів із Німеччини зі симптомами інфекційного отруєння. За словами представника аграрно-промислового комплексу цієї країни Рейнгарда Манда, санітарно епідеміологічна служба Австрії вже видала розпорядження про вилучення з продажу імпортованих з Іспанії огірків. Також не очікують і нових поставок цього виду овочів з Іспанії, повідомив цей австрійський чиновник у Дебрецені.

Міністр сільського господарства Люксембурга Роман Шнайдер заявив на саміті, що в його країні випадків цього інфекційного захворювання не виявлено. Щоб запобігти поширенню хвороб, тамтешня влада пішла ще далі, вилучивши з торгового обігу не тільки огірки, але й помідори, імпортовані з-за кордону.

Останні два дні в Угорщині теж відбуваються санітарні перевірки овочів, вирощених за межами країни. Але споживачам не слід перейматися тривогою, запевняють офіційні представники.

«Я розпорядився ретельно перевірити всі партії овочів, які надходять до нас із Іспанії. Досі наші служби не знайшли заражених харчових продуктів», зазначив міністр розвитку провінції Угорщини Шандор Фазекаш.

Місцеві фермери у виграші

Цими днями в Угорщині, подібно до сусідніх країн, пожвавилася торгівля овочами та фруктами, що їх виростили місцеві фермери. Водночас, за розпорядженням санітарної служби країни, з обігу вилучили і знищили близько двох центнерів іспанських огірків, хоча вони і не містили збудників небезпечного кишкового захворювання.

«Від п’ятниці ми зробили 154 контрольні проби і не виявили жодного позитивного результату. Пропоную всім споживати вітчизняні овочі. Ми впевнені, що з ними не буде ніяких проблем», – запевняє один із заступників міністр розвитку провінції Угорщини Ендре Кардеван.

На саміті у Дебрецені всі очікували виступу міністра сільського господарства Іспанії, який мав прояснити ситуацію, що склалася довкола овочів, експортованих до інших країн Євросоюзу. Однак інформація про приїзд іспанського міністра на саміт не підтвердилася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG