Доступність посилання

ТОП новини

Комунальникам влаштують публічне побиття


Київ – Сьогодні відбудеться розширене засідання Кабінету Міністрів за участю Президента Віктора Януковича, на якому мають розглядати питання впорядкування тарифів на житлово-комунальні послуги. Раніше прес-служба уряду повідомила, що за результатами розгляду питань деякі посадовці можуть втратити посади, адже голова уряду наполягає на особистій відповідальності тих, хто допустив необґрунтоване підвищення тарифів. Утім, складним це засідання може стати і для самого прем’єра.

На сьогоднішньому засіданні уряду Микола Азаров пообіцяв виявити і покарати тих, хто безпідставно завищував комунальні тарифи. Прем’єр обіцяв, що уряд «чітко і доступно скаже людям: ось як треба розраховувати тарифи, перевіряйте і контролюйте свої місцеві органи, вимагайте звіту за кожну копійку, яку ви заплатили комунальникам».

Зараз на інтернет-сайті уряду міститься обіцянка: «Тарифи на ЖКГ буде зменшено, необґрунтоване підвищення – зупинено».

Виконання передвиборних обіцянок Януковича щодо ЖКГ фактично зірване – експерт

За словами директора науково-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка, урядові буде непросто дотриматися взятого зобов’язання. Адже для того, щоб змінити стан справ у галузі, доведеться докорінно змінити принципи роботи житлово-комунальних підприємств.

«Чинна система тарифоутворення не спонукує підприємства до якісної роботи. Чим більші витрати підприємства, тим більше тариф, тим більший воно отримує прибуток», – зазначає експерт.

Раніше Президент у суворій формі вимагав від Прем’єр-міністра до кінця липня провести нараду щодо оптимізації комунальних тарифів. Олександр Сергієнко пояснює вимогливий тон Віктора Януковича тим, що виконання його передвиборних обіцянок щодо ЖКГ фактично зірване.

«Було намічено низку заходів, які мали зробити ще минулого року. Зокрема, створити Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг. Відповідний закон ухвалили, однак саму комісію не створили», – каже директор «Інституту міста».

А тим часом інтерес до комунальників стали виявляти правоохоронці. Днями в Овруцькому районі Житомирської області працівники МВС виявили незаконне отримання державних коштів Управлінням житлово-комунального господарства. Як повідомляє УНІАН, за попередніми даними, службові особи підприємства свідомо завищили собівартість послуг за рахунок адміністративних витрат. Прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками шахрайства та службової підробки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG