Доступність посилання

ТОП новини

«Індевор» повертається на Землю


Нью-Йорк – Біля Космічного Центру імені Кеннеді на мисі Канаверал, штат Флорида, зібрався величезний натовп. Люди, попри нічну годину, вітали з успішним приземленням космічний корабель «Індевор». Він повернувся з орбіти, де провів два тижні на Міжнародній космічній станції.

Завершивши понад двотижневу працю на орбіті, «Індевор» повернувсяся додому. На Міжнародну космічну станцію екіпаж доставив і встановив там магнітний спектрометр, призначений для вивчення космічних променів – прилад вартістю 2 мільярди доларів. Астронавти виконали чотири виходи у відкритий космос. Останній вихід знаменний тим, що проведено тисячу годин у відкритому космосі.

Збудований 1992-го року, «Індевор» здійснив 25 польотів. Він провів у космосі 299 днів, налітавши майже 200 мільйонів кілометрів. Тоні Секкаччі, програмний директор рейсу, даючи інтерв’ю телемережі NPR, звертався до космічного човника, як до живої істоти: «Ти все своє життя був свідомий того, що несеш величезний вантаж, гордість Америки. Ти ніс на своїй спині гордість Америки». Отож, завершення чергової місії для астронавтів – це привід як для святкування, так і жалю, бо для «Індевора» це був останній рейс.

«Індевор» стане музейним експонатом

Капітан «Індевора» Марк Келлі каже репортерові агенції Associated Press: «За ці 16 днів на орбіті «Індевор» показав себе справжнім робочим конем. Тепер його готуватимуть до наступного кроку, до наступного етапу в житті. Він стане музейним експонатом, і я уявляю собі мільйони людей, які щороку матимуть змогу доторкнутися до шатла, – сказав астронавт. – Але для мене це все ж таки гірко-солодкий момент, бо це великий корабель».

Після повернення «Індевора» у програмі космічної адміністрації NASA залишиться ще один, фінальний, політ для космічних човників. Шатл «Атлантіс» має полетіти у липні до Міжнародної космічної станції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG