Доступність посилання

ТОП новини

У ГПУ кажуть, що не політизують справи Тимошенко


Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін відкидає всі звинувачення у заполітизованості Генпрокуратури та слідчих щодо справ екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це він заявив сьогодні під час виступу у Верховній Раді.

«Надмірна політизація та звинувачення слідства в тому, що хтось із слідчих або керівництво Генеральної прокуратури виконує якісь політичні замовлення, це якась маячня», – сказав він.

Ренат Кузьмін нагадав, що мова йде про справу щодо нецільового використання коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом, про справи щодо придбання автомобілів швидкої медичної допомоги та щодо укладених у 2009 році газових контрактів із Росією.

«Перші дві справи були закінчені у квітні. Справа по газовим контрактам була завершена 24 травня. Зараз Юлія Тимошенка та її захисники знайомляться з матеріалами справи. Після ознайомлення обвинуваченої та її захисників ці справи будуть направлені до суду для розгляду», – додав він.

За словами Кузьміна, нині «прокуратура працює в дуже напруженому режимі щодо цих справ». «Єдине завдання, яке має слідство, – це зібрати докази, як щодо обвинувачення, так і докази невинуватості, проаналізувати їх і представити для суду для ухвалення остаточного рішення. Слідчий прокуратури не виносить вироки, не ухвалює рішення про те, чи злочинець громадянин України. Слідчий збирає докази і представляє їх до суду. І тільки суд ухвалює рішення, визнати винною особу, назвати її злочинцем чи ні», – наголосив Ренат Кузьмін.

Він також розповів, що у справі щодо газових контрактів Генеральна прокуратура допитала колишнього Президента Віктора Ющенка. «Колишній Президент Віктор Ющенко був допитаний у справі про газові контракти. Його свідчення є в кримінальній справі», – додав перший заступник Генерального прокурора.

Перед початком виступу Рената Кузьміна народні депутати від фракції «БЮТ-Батьківщина» покинули сесійну залу. Вони вимагали, що інформацію щодо справ Юлії Тимошенко представив Генеральний прокурор Віктор Пшонка.
XS
SM
MD
LG