Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін: «Слідчі працюють під шаленим тиском»


Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін
Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін

Київ – Сьогодні Верховна Рада заслухала інформацію першого заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна про кримінальні справи щодо колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Однак депутати фракції «БЮТ-Батьківщина», які напередодні вимагали, щоб до Ради прийшов особисто Генпрокурор, знову покинули сесійну залу.

«Б'ютівці» залишили сесійну залу Верховної Ради на знак протесту проти того, що у парламенті з інформацією виступав не Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, а перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. Член фракції «БЮТ-Батьківщина» Олександр Стешенко зазначив на засіданні парламенту: «...ми прагнули бачити сьогодні на трибуні Генерального прокурора України, який має відповісти на ті питання, які турбують суспільство». Він наголосив, що фракція немає нічого проти Кузьміна, але «слухати інформацію пана Кузьміна фракція немає ніякого наміру».

У відповідь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що дане питання «набуло політичного відтінку».

Тим часом Ренат Кузьмін заявив, слідчі «під шаленим тиском виконують свою роботу, яка чомусь не сприймається певною частиною українського політикуму». Він наголосив, що «за чотири місяці цього року, що триває слідство, слідчий підрозділ отримав 115 різних депутатських запитів відносно притягнення до відповідальності Юлії Тимошенко», а за цей час було лише 100 робочих днів. За його словами, на всі ці депутатські запити неможливо відповісти.

Кузьмін вкотре наголосив на «відсутності будь-якої політичної заангажованості слідства» і на тому, що «слідство працює в дуже напруженому режимі».

У справі Тимошенко допитали Ющенка

Кузьмін повідомив, що у рамках справи Тимошенко допитано колишнього Президента України Віктор Ющенка.

За словами Кузьміна, він не даватиме політичних оцінок цій справі, оскільки «це справа парламенту». «Суть злочину по газових контрактах зводиться до наступного: Прем'єр-міністр Тимошенко, явно знаючи, що рішення про ухвалення директив може прийняти виключно Кабінет міністрів України, дала вказівку голові української делегації, (голові) «Нафтогазу» Дубині підписати явно невигідний Україні газовий контракт», – сказав перший заступник Генпрокурора.

За його словами, після того, як голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина «у категоричній формі відмовився ці контракти підписувати, оскільки він вважав, що тим самим буде завданий збиток державним інтересам України, Прем'єр-міністр Тимошенко, за інформацією, що є у слідства, в категоричній формі зажадала укладення цього контракту під загрозою звільнення його з роботи у разі непідписання».

Кузьмін зазначив, що ціна на газ була підвищена за контрактом, водночас ціна на транзит газу залишилася на колишньому рівні, хоча мала бути теж підвищена. Він зазначив, що збиток тільки по цьому напряму становив «понад півтора мільярда гривень». Як заявив Кузьмін, Генпрокуратура хоче, «щоб оцінку цьому дав суд».

Водночас перший заступник Генпрокурора заявляє, що екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко досі не знайомиться з матеріалами порушених проти неї кримінальних справ. А справа не може бути передана до суду, поки обвинувачення не поставить свій підпис під протоколом про ознайомлення з матеріалами.

«У залі суду Юлії Володимирівні була вручена повістка, але вона її демонстративно викинула і сказала, що вона не з’явиться. Такі приклади можна наводити довго», – сказав Кузьмін.

Він також зауважив, що Тимошенко під час ознайомлення з матеріалами замість того, щоб поставити свій підпис, пише: «Президент зраджує національним інтересам, прокуратура та слідчі прокуратури фабрикують кримінальні справи за вказівкою мафії, мафія керує Україною, кожен злочинець буде відповідати перед судом… Слава Україні! Юлія Тимошенко».

25 травня Юлія Тимошенко заявила, що Генпрокуратура обмежує її право на ознайомлення з матеріалами порушеної проти неї кримінальної справи.

«Після того, як вони сфабрикували цю кримінальну справу, вони тепер хочуть, по суті, де-факто заборонити мені знайомитися з матеріалами справи», – сказала Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG