Доступність посилання

ТОП новини

Вбивча бактерія далі сіє паніку і завдає збитків фермерам ЄС


Брюссель – Останніми днями європейські споживачі мають панічний страх перед вбивчою бактерією, що вже забрала життя 16 осіб. Попередні аналізи німецьких експертів вказували на те, що джерело зараження – іспанські огірки. Нині це твердження визнали помилкою, хоча криза призвела до багатомільйонних збитків фермерів Іспанії, Нідерландів та інших країн-експортерів. Тим часом, справжня причина поширення бактерії залишається загадкою.

Навколо загадкового походження бактерії, що забрала життя 15 громадян Німеччини та 1 громадянки Швеції, продовжують вирувати пристрасті. Не зважаючи, що продукцію іспанських фермерів знову допустили на європейські ринки, працівники цього сектору зазнали величезних збитків.

Криза перейшла, так би мовити, зі споживацької у політичну площину. Перший заступник голови уряду Іспанії Альфредо Перес Рубалкаба не приховує, що має намір вимагати від Євросоюзу та Німеччини грошової компенсації за шкоду, що її завдала іміджу його країни історія з бактерією.

«Нам слід докласти всіх зусиль, щоб швидко визначити джерело зараження, – заявив у четвер єврокомісар з питань охорони здоров’я та прав споживачів Джон Даллі. – Попередні підозри влади Німеччини щодо огірків з Іспанії останніми аналізами не підтвердилися. Інтенсивна робота з пошуку походження заражень триває. Я закликаю країни ЄС, особливо Німеччину, збільшити зусилля в цьому напрямку. А поки що людям слід зберігати спокій та дотримуватися правил гігієни під час приготування їжі».

Помилка гамбурзьких лабораторій

Тим часом, після допущеної вченими Гамбурга помилки щодо джерела небезпечної бактерії, німецький міністр сільського господарства Ільзе Еґнер заявила, що експерти працюють день і ніч. Попри це, влада Німеччини далі застерігає громадян від споживання овочів.

Відтоді, як іспанські огірки назвали джерелом бактерії під назвою E.coli, було повністю припинене постачання цих овочів, причому, не лише з Іспанії, а й з Нідерландів. Наслідком цього стала втрата голландськими фермерами близько 8 мільйонів євро на тиждень, а іспанці заявили, що їхні збитки щотижня сягають аж 200 мільйонів.

Навіть німецькі овочівники забили на сполох.

«Німецькі фермери-овочівники несуть величезні фінансові збитки, бо люди перестали їсти овочі, огірки, помідори, – говорить голова Асоціації німецьких фермерів Ґерд Сонлайтер. – Шкода сягає 30 мільйонів євро на тиждень».

Технічний секретар спілки землеробів Каталонії Хоан Манель Месадо нарікає на те, що історія з іспанськими огірками може вразити й продукцію садівництва.

«Насамперед, це нашкодило експорту огірків, але незабаром це негативно позначиться й на решті овочів. Разом з цим постраждає і продаж літніх фруктів», – каже він.

На тлі наростаючого напруження, Франція щойно оголосила про створення кризового осередку, що стежитиме за безпекою овочів та розвитком ситуації із вбивчою бактерією.

З іншого боку, ще одним важливим фактором нинішньої паніки вважають самих іспанців. Європейські оглядачі кажуть, що стан південних регіонів Іспанії через економічну кризу став жалюгідним, а фермерські господарства намагаються заощаджувати на всьому. На роботу до місцевих парників нерідко наймають африканських нелегалів, а сам процес збору та підготовки овочів до продажу далеко не відповідає санітарним нормам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG