Доступність посилання

ТОП новини

Головування Польщі в ЄС мало б пришвидшити євроінтеграцію України


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Варшава – Від 1 липня впродовж шести місяців у Європейському Союзі головуватиме близька сусідка України – Польща. Упродовж другого півріччя 2011-го поляки матимуть значний вплив на внутрішню та зовнішню політику об’єднаної Європи. Один із головних пріоритетів польського головування в ЄС може пришвидшити євроінтеграцію України.

Програма головування в Європейському Союзі, оприлюднена польським урядом, зосереджана на трьох напрямках. Передусім Польща збирається спрямувати свої зусилля на ще більшу інтеграцію всередині ЄС. Варшава зазначає, що Євросоюз мусить зберегти дотеперішню політику рівномірного розвитку країн-членів спільноти. Мета такої політики полягає в цілеспрямованій допомозі тим регіонам ЄС, що відстають у своєму економічному розвитку. Поляки не виключають, що з приводу цього питання їх чекають нелегкі дискусії з деякими європейськими країнами. До прикладу, Німеччина й Франція вважають, що програми фінансової підтримки менш розвинутих регіонів ЄС потрібно скорочувати. Крім того, Варшава готова вести баталії з такими європейськими гравцями як Лондон і Берлін з приводу майбутнього євросоюзного бюджету.

Як визнає польський прем’єр Дональд Туск, Польщу чекає дуже складна «битва» за бюджет ЄС. Мовляв, Варшава хоче, щоб бюджет Євросоюзу, як і у попередні роки, зростав, та великі західноєвропейські держави з цим не погоджуються. Ані Велика Британія, ані Німеччина, які є головними наповнювачами євросоюзного бюджету, не готові обтяжити своїх платників податків черговими зобов’язаннями.

«У мене складається враження, – зауважив на засіданні польського уряду прем’єр-міністр Дональд Туск, – що нема шансів на те, аби усі в ЄС погодилися взяти на себе додаткові фінансові зобов’язання. Тож головне наше завдання – зберегти обсяги бюджету, так, щоб він не був меншим ніж дотепер. Або принаймні, щоб його скороченння не було надто відчутним».

Євробезпека – це не тільки армія

Другий пріоритет польського головування пов’язаний із питаннями безпеки європейців. Як зазначає польський прем’єр Дональд Туск, перебіг кризи у Лівії – це доказ того, що Європа не надто добре координує свої зусилля у сфері обороноздатності. Тому Варшава збирається ініціювати політичні дебати щодо створення євросоюзного військового формування. Як приклад такого формування Польща пропонуватиме ЄС Веймарське бойове угрупування, тобто групу швидкого реагування створену Польщею, Францією та Німеччиною.

Водночас Варшава заявляє, що питання європейської безпеки – це не тільки армія. У своїй програмі головування в ЄС поляки роблять наголос на питаннях фінансової, економічної та енергетичної безпеки європейської спільноти. Симптоматично, що серед питань європейської безпеки поляки називають продовольчу проблему.

Ефекти польського головування для України вже цього року?

Третій пріоритетний напрямок польського головування в ЄС – «Відкрита Європа». Польща, визначаючи зовнішню політику ЄС, зосередиться на її східному напрямку, а також на питаннях відносин Європи з арабським світом. Крім того, Варшава поставила собі за мету ще цього року прийняти Хорватію до ЄС. Дональд Туск вважає, що під час польського головування в Раді ЄС вдасться прискорити процеси, пов’язані з євросоюзними прагненнями України та балканських країн.

У тому, що українці реально відчують ефекти польського головування в ЄС переконаний депутат Європейського парламенту від польської партії «Громадянська платформа» Павел Залевський. За його словами, такий пріоритетний напрямок польського головування, як «Відкрита Європа» значною мірою стосується саме української держави. У коментарі для «Радіо Свобода» він зазначив, що головуючи в ЄС, поляки старатимуться, щоб питання пов’язані з європейськими перспективами Києва стали пріоритетними для Ради Європи. Зокрема, твердить євродепутат, йтиметься про такі питання, як асоціація України з ЄС та дорожня карта, яка передбачає лібералізацію візового режиму для українців.

За словами Павла Залевського, перших реальних результатів польського головування в ЄС Київ може сподіватися ще цього року. «Те, що реальне, що є нашою конкретною метою – це парафування договору про поглиблену зону вільної торгівлі з Україною, – каже він. – Це важлива угода, адже йдеться не лише про скасування митних тарифів. Завдяки цьому договору Україна впроваджуватиме стандарти та процедури Європейського Союзу».

Павло Залевський також зазначив, що укладення договору про зону вільної торгівлі – це подія стратегічного значення, для України вона матиме довгострокові наслідки. Мовляв, після укладення цієї угоди офіційний Київ буде змушений ухвалювати наступні рішення, що суттєво наблизять українську державу до Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG