Доступність посилання

ТОП новини

Янукович готує громадську думку до відставки прем’єра Азарова?


Київ – Голова Національного банку України Сергій Арбузов звинуватив уряд Миколи Азарова у зриві співпраці з Міжнародним валютним фондом та розкритикував політику уряду через нереалістичні показники інфляції. Сам Арбузов, а також представники Партії регіонів називають подібне листування елементом співпраці. Однак оглядачі зазначають, що подібна критика вочевидь санкціонована Президентом Януковичем і свідчить про можливу підготовку громадської думки до відставки уряду.

Національний банк покладає на уряд провину за зрив співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це йдеться в листі голови Нацбанку Сергія Арбузова до Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Як зазначено у листі, невиконання урядом умов меморандуму з МВФ призвело до того, що Україна не отримала черговий транш кредиту.

Згодом голова Нацбанку пояснив: «Таке листування є нормальною світовою практикою взаємодії центральних банків та урядів. Це є складовою процесу координації між монетарною політикою Національного банку та фіскальною політикою уряду».

У свою чергу, міністр фінансів Федір Ярошенко запевняє, що уряд продовжує співпрацю з МВФ.

Азарова розкритикували за промахи Януковича?

За словами першого заступника голови бюджетного комітету депутата-регіонала Владислава Лук’янова, не варто перебільшувати значення появи такого листа.

«Це є сигнал, що деякі речі треба узгодити, нормальна робоча дискусія, – стверджує народний депутат. – Насправді, для України дуже важливо конструктивно співпрацювати з МВФ».

Між тим, серед політичних оглядачів поширеною є думка, що подібні заяви з боку голови Національного банку, який є близьким до родини Президента, є свідченням того, що громадську думку готують до чергових ротацій в уряді. За інформацією, що циркулює в кулуарах парламенту, ротації в уряді можуть відбутися вже цього літа. Причому цього разу посаду може втратити сам прем’єр Микола Азаров.

Колишній заступник голови Нацбанку та екс-віце-прем’єр Олег Рибачук висловив переконання, що подібну критику голови Нацбанку на адресу голови уряду санкціонував Президент.

«За співпрацю з МВФ відповідає не уряд, і не Нацбанк, – зазначає він, – а Президент Янукович, який контролює кожного чиновника. Але оскільки вони сконцентрували всю владу в одних руках, то і відповідальність – в одних руках. А вони нам натомість закидають таку тему для обговорення».

Гривні загрожує девальвація

Олег Рибачук припускає, що неотримання чергового траншу кредиту МВФ може призвести до складних соціально-економічних наслідків вже цієї осені.

«На осінь очікуються очевидні проблеми, щоб їх вирішити потрібно буде ухвалювати рішення по девальвації гривні. Або може статися просто обвал. Бо як тільки зупиниться з якихось причин зовнішнє фінансування чи раптом станеться чергова хвиля економічної кризи – нам немає з чого виживати», – пояснює Олег Рибачук.

Україна чекала на 1,5 мільярдний транш МВФ ще у березні. Зараз отримання цих грошей із загальної позики у розмірі 15 мільярдів доларів, які Києву затвердили майже рік тому, передовсім залежить від реалізації взятих на себе Україною зобов’язань, зокрема, щодо пенсійної реформи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG