Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» не мінятиме «ринкову» формулу ціни газу для України


Російська газова компанія «Газпром» не буде змінювати формулу ціни на газ для України, зокрема, прив’язувати її до інших енергоносіїв, ніж нині, заявив сьогодні голова правління газового монополіста Олексій Міллер.

За його словами, нинішня формула є «абсолютно ринковою», і його компанія дотримуватиметься «ринкового підходу» в подальших переговорах із Україною саме на підставі чинних формули і контракту.

При цьому Міллер, виступаючи в російському місті Сочі перед журналістами, звернув увагу, що українських споживачів непокоїть зростання рівня цін на газ за довгостроковими контрактами на четвертий квартал цього року. Ці контрактні ціни можуть сягнути 500 доларів за тисячу кубометрів, наголосив він (до них іще застосовується 100-доларова знижка за «харківськими домовленостями»).

Україна вважає укладені 2009 року газові угоди і обумовлену ними формулу ціни на газ такими, що не відповідають сучасним ринковим умовам. Зокрема, в Україні вважають надмірно високою базову ціну формули, яку визначено на рівні 450 доларів за тисячу кубометрів, а також врахування додаткових коефіцієнтів за цінами на газойль і мазут, і пропонують переглянути формулу, зокрема, враховуючи ціни на більш актуальні для України енергоносії, як-то вугілля.

Крім того, президенти України і Росії уклали рік тому в Харкові низку так званих «харківських домовленостей», за якими, зокрема, Україна погодилася продовжити термін тимчасового перебування російського Чорноморського флоту на своїй території до 2042 року, а в обмін на це «Газпром» погодився на певну знижку ціни на газ для України: на 30 відсотків від суми за формулою ціни 2009 року, але ця знижка не може перевищити 100 доларів за 1 тисячу кубометрів і при цьому має діяти тільки до 2020 року.
XS
SM
MD
LG