Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора знову просить Януковича відновити іномовлення


Іще одна організація української діаспори приєдналася сьогодні до закликів до керівництва України з приводу рішення припинити закордонне мовлення Українського радіо.

Союз українських організацій Австралії звернувся до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та голови Держкомтелерадіо щодо ситуації зі «Всесвітньою службою радіомовлення України». Українці Австралії закликають найвище керівництво держави «зайняти рішучу позицію» і відновити українське мовлення.

У зверненні, направленому й послові України в Австралії Валентинові Aдомайтісу, зокрема, йдеться про зволікання з виконанням наказу Держкомтелерадіо від 30 травня, який передбачав відновити «функціонування творчого колективу Дирекції іномовлення НРКУ та обсягів його мовлення».

Голова СУОА Стефан Романів закликає гендиректора НРКУ «припинити риторику та приступити до виконання наказу голови Держкомтелерадіо».

Раніше листа голові Держкомтелерадіо направив і президент Світового конгресу українців Євген Чолій. Він привітав рішення зупинити реорганізацію української редакції Всесвітньої служби радіомовлення України. СКУ також висловив прохання, щоб «комісія в справі української редакції Всесвітньої служби врахувала нашу рекомендацію уможливити продовження діяльності української редакції як важливого інформаційного джерела національного спрямування для закордонного українства».

У наказі голови Держкомтелерадіо Юрія Плаксюка від 30 травня зазначається, що «керівництвом НРКУ прийнято помилкове рішення щодо реорганізації Дирекції іномовлення та суттєвого скорочення обсягів програм іномовлення Українського радіо» і що таке рішення ухвалене «всупереч рішенню колегії Держкомтелерадіо «Про заходи щодо оптимізації мереж каналів мовлення Національної радіокомпанії України» від 31 березня 2011 року».

Натомість гендиректор НРКУ Тарас Аврахов посилається саме на це рішення колегії й обґрунтовує рішення припинити мовлення за кордон українською мовою необхідністю «оптимізувати бюджетні витрати» і відмовитися від «дублювання програм» та «паралелізму в роботі».
XS
SM
MD
LG