Доступність посилання

ТОП новини

США закликають до негайної передачі влади в Ємені


Білий дім у США закликав у понеділок до «негайної передачі влади» в Ємені після того, як президент Алі Абдалла Салех поїхав за кордон на лікування.

Як сказав речник Білого дому Джей Карні, швидкий перехід влади є «в найкращих інтересах народу» Ємену.

Державний секретар Гілларі Клінтон також підтвердила, що Вашингтон підтримає домовленість, яка призвела б до мирного кінця режиму Салеха, і теж повторила, що негайна передача влади є «в найкращих інтересах народу Ємену».

Перед цим речник Держдепартаменту Марк Тонер заявляв, що нині «настав час почати мирний перехід до демократичного процесу» в Ємені.

Раніше в понеділок опозиція Ємену підтримала ідею остаточної передачі президентської влади в країні віце-президентові. Абед Раббо Мансур Хаді нині тимчасово виконує обов’язки голови держави в час, коли президент від неділі лікується в Саудівській Аравії.

За повідомленнями, в Ємені переважно дотримуються укладеного напередодні перемир’я між прихильниками Салеха і озброєними представниками племен, які належать до його супротивників.

Салех був поранений у п’ятницю під час ракетного обстрілу повстанцями президентського палацу в столиці Сані. Серйозний збройний конфлікт спалахнув після того, як урядові війська напали на дім одного з провідних вождів племен, який перейшов на бік повстанців.

Протести проти авторитарної влади Салеха, який перебуває при владі понад 30 років, тривають у Ємені вже багато тижнів.
XS
SM
MD
LG