Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідне закриття київських ринків?


Київ – Частину київських ринків намагаються закрити з метою перерозподілу власності й прибутку, і в цьому замішані представники влади та правоохоронці – про це говорять і самі підприємці, і експерти, і окремі депутати. Натомість міська влада Києва запевняє, що зникнуть лише незаконні ринки, решта і далі працюватиме.

На приватному ринку «Лісовий» біля однойменної станції метро демонтували понад півсотні кіосків уздовж гілки метро. Перші декілька наприкінці травня знесла служба благоустрою столиці за рішенням районної адміністрації та приписом прокуратури.

Підприємці чинили опір – і опинилися в лікарні швидкої допомоги. Решту кіосків підприємці прибрали самі, щоб уникнути конфлікту зі владою. Утім, заступник директора ринку «Лісовий» Світлана Худобаєва вважає, що підстава для знесення кіосків є надуманою.

«У нас змінився склад адміністрації Деснянського району, і знесення кіосків, яке вони ініціювали, виглядало як замовне. У п’ятницю був припис на знесення малих архітектурних форм, а в понеділок їх зносили. Хоча у нас немає малих форм, бо весь ринок зареєстрований як цілісний майновий комплекс. Нам говорили, що кіоски стоять на комунікаціях. Лише один кіоск був на газовій трубі, і його самі прибрали», – каже представник ринку.

Конфлікти довкола ринків – рейдерство з використанням урядовців і правоохоронців?

Днями працівники Мінприроди та правоохоронці спробували зупинити роботу ринку «Володимирський» у центрі Києва – нібито за порушення правил поводження з відходами. Однак підприємці обох ринків вважають, що реальна причина інцидентів – перерозподіл власності.

«Схоже, тут хочуть будувати торговельний центр, Подробиць ми не знаємо, хто нам їх скаже? – пояснює Олександр, підприємець з «Лісового». – Вони хочуть, щоб ми перейшли до цих торговельних комплексів і платили за оренду у декілька разів більше. Але більшості це буде не по кишені».

Те, що відбулося на ринках «Лісовий» і «Володимирський», погіршує імідж української столиці та умови ведення бізнесу, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат від Партії регіонів, президент Української спілки промисловців та підприємців Антолій Кінах.

«Ці випадки викликають серйозну тривогу. Тут проглядають спроби рейдерства із використанням працівників контролюючих та правоохоронних органів, це є проявом нечесної конкуренції і порушенням прав підприємців. Ми стали на їхній захист на рівні місцевої влади, уряду, МВС і нам вдалося зняти напругу. Гадаю, таких прецедентів більше не буде», – вважає Анатолій Кінах.

Війна йде за 120 мільярдів, які проходять крізь ринки

Центральний штаб порятунку українського бізнесу проаналізував та узагальнив ситуацію з усіма київськими ринками. Зокрема, виявилося, що від часу зміни керівництва столиці різних атак зазнали 13 ринків, більшість із яких на сьогодні не функціонують. Закриття ринків у Києві є етапом спланованого знищення малого бізнесу, яке дасть змогу окремим особам подвоїти свої прибутки, пояснює представник Центрального штабу порятунку українського бізнесу Святослав Швецов.

«Ми спілкуємося з деким із представників стаціонарних торговельних мереж. І знаємо, що за період кризи їхні прибутки впали удвічі.. Якщо прибрати ринки, то їхній оборот обсягом 120 мільярдів гривень на рік отримають великі торговельні мережі. Більшість власників мереж магазинів – люди, пов’язані зі владою. І зараз їм все одно, що хтось втратить роботу і що вони не зможуть нічого купувати у їхніх магазинах».

Святослав Швецов наголошує, що незалежно від того, на яких підставах збудований ринок чи окремий кіоск, відповідальність за це повинен нести посадовець, який видавав дозвіл, а не підприємець, який виконує приписи влади й сумлінно платить податки.

Натомість голова КМДА Олександр Попов запевнив, що всі випадки знесення кіосків на київських ринках мали законні підстави і що найближчим часом столиця має позбутися всіх нелегальних торговельних майданчиків, передовсім поруч із метро.

Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак запевнив, що комунальні ринки, такі як Володимирський, діятимуть і надалі. Що ж до решти ринків, ідеться лише про знесення незаконно встановлених торговельних яток.

«Щодо ринку «Лісовий» можу сказати: кіоски, незаконно встановлені на міських мережах, уже забрані, розблоковані виходи зі станцій метро. Там спір між двома господарськими суб’єктами. Один має рішення Київради про будівництво торгового центру на тому місці. Інший має там власність. Вирішувати цей спір можна лише в суді, і ми не будемо у це втручатися».

Загалом у КМДА планують до кінця року прибрати тисячу торговельних яток. За задумом посадовців, у столиці має залишитися 85 ринків.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG