Доступність посилання

ТОП новини

Словаки допомагають прикарпатцям створювати бізнес-інкубатори


Ознайомлення з технологічним бізнес-інкубатором, Пряшів, 6 червня 2011 року
Ознайомлення з технологічним бізнес-інкубатором, Пряшів, 6 червня 2011 року

Івано-Франківськ – Через півтора роки на Івано-Франківщині буде три бізнес-інкубатори. Це офіси, де на пільгових умовах надаватимуть не лише приміщення, а й різноманітні послуги, важливі при започаткуванні підприємницької справи. Їх відкриють в рамках спільного українсько-словацького проекту, спрямованого на підвищення підприємницького потенціалу прикордонного регіону.

Віталій Урда розпочинав свій бізнес як підприємець у сфері опалення і водопостачання. Рік тому створили фірму «Франко-еко» з альтернативних джерел опалення, насамперед сонячної енергетики. Зізнається, що поряд із проблемами податковими, транспортними, маркетинговими, є і «офісна» – від оренди приміщення до послуг зв’язку, охорони, обладнання.

«Вона до цих пір є проблемою, тому що недороге офісне приміщення знаходиться далеко від центру, а близько від центру – дороге. В недорогого погані під’їзні шляхи. Тут треба вибирати золоту середину. Ідеально, якщо дядько вам подарує готове приміщення, а ви вже там тулитесь – як є», – зауважив Віталій Урда.

Тепличні умови для початківців

Роль «доброго дядечка», що забезпечить дещо «тепличні» умови, можуть зіграти бізнес-інкубатори, які в рамках українсько-словацького проекту будуть створені в Івано-Франківську та двох районах – Рогатинському і Городенківському. Перелік послуг, які зможуть тут отримувати підприємці, великий: офісне приміщення і обладнання, юридичний і бухгалтерський супровід, комунікаційні послуги, безпека і охорона, маркетингові і навчально-просвітницькі послуги, тренінги, допомога щодо ліцензування «ноу-хау».

Все це важливо для тих, хто розпочинає свій бізнес, – наголошує координатор проекту, кандидат економічних наук Уляна Бережницька. «Місія бізнес-інкубування полягає в тому, щоб взяти на обслуговування, переважно до двох років, підприємця-початківця, виховати його в тепличних умовах, навчити працювати і вже в подальшому випустити у вільне плавання. Тому і слово таке «інкубатор», – каже вона.

Відбір учасників проекту – 10 в обласному центрі і по 30 в районах – проводитимуть за принципом охоплення різних сфер, але так, щоб підприємці не були конкурентами, натомість, щоб могли співпрацювати, кооперуватися. Вони проходитимуть стажування в Словаччині.

У Словаччині на початківців держава дає дотації

Україна має певний досвід бізнес-інкубаторів. За статистикою, їх близько 30, та жоден не є ідеальним. Не розроблено і відповідну нормативно-законодавчу базу.

Тож прикарпатці вивчають досвід технологічного бізнес-інкубатора, який вже 7 років працює при Регіональному консультаційно-інформаційному центрі словацького міста Прешова. Керівник бізнес-інкубатора Ян Халас розповідає, що послуги тут надають початківцям не довше як на три роки. Не безкоштовно, але за значно нижчими цінами, ніж на комерційній основі – на це використовують дотації держави. Передбачений і «післяінкубаційний» пакет бізнес-послуг на договірній основі. Ян Халас наголошує, що для підприємців-початківців це дуже вигідний вид підтримки.

«Наше завдання – це підтримка початківців, а особливо студентів, які хочуть розпочати свій бізнес, і підприємців, які щойно створилися, – зазначає він. – Ці компанії розділяються на три категорії: інноваційні, сервісні і комерційні. Ця підтримка дуже потрібна початківцям на самих початкових стадіях».

Українсько-словацький проект виконується на принципах співфінансування: 5 мільйонів гривень із коштів Європейського Союзу, 10 відсотків – із обласного бюджету.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG